Overdrachtsbelasting afschaffen

De algemene directeur, Marlies Pernot, van de Vereniging Eigen Huis roept de overheid op om de overdrachtsbelasting zo snel mogelijk af te schaffen. Volgens haar is dat zelfs goed voor de overheid.

De overdrachtsbelasting is een heffing van zes procent die u moet betalen op het moment dat u een bestaande woning koopt. Dit is een extra obstakel om een huis te kopen. Op dit moment zit de huizenmarkt op slot. Maatregelen van de overheid kunnen de huizenmarkt weer op gang brengen.

De algemene directeur geeft aan dat een dergelijke maatregel ook goed is voor de schatkist. Door het verhuizen zullen de huizenkopers veel geld uit gaan geven om het huis naar smaak in te richten, of om op te knappen. Dat lijkt iets vergezocht, maar er zullen inderdaad extra BTW-inkomsten voortkomen uit verhuizingen.

De overheid zal de overdrachtsbelasting niet zomaar gaan afschaffen. In tijden van bezuinigingen geven ze niet zomaar extra inkomsten op.

Afwachtende houding van kopers
Door een dergelijke oproep, geeft de belangenvereniging van huizenbezitters de potentiële kopers weer een extra reden om nog geen huis te gaan kopen. Ze zullen nu nog meer redenen hebben om nog even af te wachten.

De vereniging komt op voor haar leden, maar ze kunnen dit beter doen door in overleg te gaan met de overheid. Ze willen zich profileren door dit in de media te roepen, maar hebben naar mijn mening te weinig aandacht voor de consequenties.

Lees ook:Overdrachtsbelasting afschaffen?
Lees ook:Overdrachtsbelasting omlaag, huizenverkoop omhoog
Lees ook:Verlaging overdrachtsbelasting effectief?
Lees ook:Minder huizen verkocht in het eerste kwartaal van 2011
Lees ook:Bestaande huizen “vrij op naam” verkopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.