Q2 2012, meer huizen verkocht tegen lagere prijzen

Er zijn in het 2e kwartaal meer transacties verricht, maar dit is normaal voor het 2e kwartaal. Maar de grote stijging komt voor uit de onzekerheid over de hoogte van de overdrachtsbelasting in de eerste helft van 2012.

De overdrachtsbelasting zou namelijk per 1 juli 2012 weer omhoog gaan naar 6 procent. In de periode hiervoor hebben veel kopers snel gehandeld om nog gebruik te kunnen maken van de 2 procent overdrachtsbelasting.

Bron Woningmarkt.tv

Lees ook:Vragen en antwoorden over de verlaging van de overdrachtsbelasting
Lees ook:Overdrachtsbelasting moet op 2 procent blijven
Lees ook:Nog steeds te weinig huizen verkocht
Lees ook:20% meer huizen verkocht in tweede kwartaal
Lees ook:Meer huizen verkopen in het derde kwartaal

2 reacties op “Q2 2012, meer huizen verkocht tegen lagere prijzen

 1. Audri

  Meer verkocht tegen lagere prijzen.
  Dat heet toch marktwerking, oftewel een wat betere afstemming van vraag en aanbod.
  Dat heeft relatief weinig te maken met de hoogte van de overdrachtsbelasting, of de “bereidheid” van banken om (hogere) hypotheken te verstrekken.

    /  
 2. Buuren

  Als deze trend zich doorzet bevestigt dat mijn vermoeden dat de doorstroming op een lager prijsniveau vanzelf weer op gang komt en uiteindelijk het stuwmeer aan huizen op Funda vanzelf weer zal leegstromen. Zo onstaat een nieuw evenwicht. Dat heet inderdaad marktwerking. Alleen duurt de correctie wel erg lang, in elk geval nog tot in 2013 volgens de banken. Oorzaken: zittende eigenaren willen of kunnen geen verlies nemen op de verkoop. Voorlopig zitten zij nog in de ontkenningsfase, hopend op betere tijden. Aan de andere kant zitten de (aspirant)kopers die nog steeds bereid zijn om maximaal te lenen om hun begeerde stulp in bezit te krijgen. Zo bekeken beinvloeden banken wel degelijk de markt door de rem te zetten op kredietverlening en hoge eisen te stellen. Overigens kunnen banken wat mij betreft niet streng genoeg zijn. Wij moeten weer terug naar eerst 20% sparen/vermogensopbouw en dan 80%-hypotheek aflossen, iets wat in Duitsland heel gewoon is.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.