Sparen voor een huis

De Telegraaf meldt dat vrijdag de aanbevelingen van de Commissie Structuur Nederlandse Banken aangeboden gaan worden aan minister Dijsselbloem. Eén van de aanbevelingen is om in de toekomst maximaal tot 80% van de koopprijs van een huis te financieren.

Volgens de commissie zou deze maatregel pas geïntroduceerd moeten worden zodra de huizenprijzen weer aan het stijgen zijn.

Uitgaande van een koophuis van €250.000 zou er minimaal €50.000 aan spaargeld beschikbaar moeten zijn om een huis te kunnen kopen. Uitgaande van een maximale financieringen van 80% van de koopsom, moeten de aanvullende kosten ook uit eigen middelen opgebracht worden. Uitgaande van €10.000 aan bijkomende kosten moet er eerst €60.000 gespaard worden om een huis van €250.000 te kunnen kopen.

Jonge kopers tot 35 jaar moet de mogelijkheid worden geboden om een deel van de pensioenpremie te gebruiken voor het bouwsparen. Er gaat dus een gat gedicht worden met een ander gat. Jongeren mogen zich in de huidige situatie al zorgen gaan maken over hun pensioen, nu moet het huis ook nog gedeeltelijk gefinancierd worden met pensioenpremie.

De huizenmarkt is de maatregelen van 1 januari 2013 (beperking hypotheekrenteaftrek) nog aan het verwerken. Maar geen zorgen, dit soort onderzoeken worden toch vaak uit arbeidsverschaffing verricht. Het rapport zal uiteindelijk weer in een lade verdwijnen.

Lees ook:Huis kopen voor het leven
Lees ook:Advies Europa: schaf hypotheekrenteaftrek af
Lees ook:Hypotheek aflossen met pensioenpremie
Lees ook:Jongeren huren liever een huis
Lees ook:Maximale hypotheek niet verder verlagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.