Huizenprijzen met 10% gezakt in één jaar

Er komen steeds meer positieve geluiden over de huizenmarkt, maar de dalingen van de huizenprijzen zijn nog niet afgezwakt. Volgens het CBS zijn koophuizen in juni 2013 maar liefst 9,6% goedkoper in vergelijking met de huizenprijzen in juni 2012.

Bestaande huizen zijn sterk in waarde gezakt in één jaar tijd. Vorige maand rapporteerde het CBS nog een daling van 8,2% ten opzichte van één jaar eerder.

De huizenprijzen zitten nu weer op het niveau van eind 2002. De totale daling gerekend vanaf de piek in 2008 bedraagt nu 21%. In de eerste helft van 2013 zijn er 22,8% minder huizen verkocht in vergelijking met het eerste half jaar van 2012.

In het tweede kwartaal van 2013 hebben vooral vrijstaande huizen een sterke daling van de waarde doorgemaakt.

Vooral het aantal verkochte huizen in het tweede kwartaal is slecht te noemen Er zijn namelijk maar 22.111 huizen verkocht. In het tweede kwartaal van 2012 waren dat er nog 34.628. Dit is een daling van ruim een derde. Dit is gedeeltelijk te verklaren, want vorig jaar bestond er nog de vrees dat de overdrachtsbelasting weer verhoogd zou worden naar 6%. Hierdoor vertoonde het tweede kwartaal van 2012 nog een piek.

Lees ook:Huizenprijzen met 3,5% omhoog
Lees ook:Huizenmarkt – 10 procent meer huizen verkocht
Lees ook:Minder transacties derde kwartaal 2012
Lees ook:De huizenprijzen zijn weer aan het stijgen
Lees ook:Meer huizen verkocht in Q2 van 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.