Hoe komt de WOZ waarde tot stand?

Jaarlijks gaat de gemeente de WOZ waarde van uw huis bepalen. De hoogte van dit bedrag dient als uitgangspunt voor een aantal belastingen. U hebt er dus baat bij om het bedrag zo laag mogelijk te houden.

De eerste maanden van het jaar ontvangt u weer een brief van de gemeente waaruit de waarde van uw huis blijkt, de zogenaamde WOZ waarde (Waardering Onroerende Zaken). De waarde is bepalend voor de gemeentelijke onroerendezaakbelasting, voor de waterschapslasten en voor het eigenwoningforfait. De waarde kan ook gebruikt worden om de hoogte van de erfbelasting te bepalen.

Hoe wordt de WOZ waarde vastgesteld?
De gemeente gaat de woningen niet allemaal afzonderlijk bekijken. De waarde bepalen ze aan de hand van de verkoopwaarde van onlangs verkochte huizen. Uw huis wordt op waarde geschat door deze te vergelijken met verkochte huizen. De waarde op 1 januari voorafgaand aan het betreffende belastingjaar is bepalend.

WOZ waarde is onredelijk hoog
Gerekend over het belastingjaar 2010 is de waarde per 1 januari 2009 dus bepalend. Hierdoor zal de WOZ waarde hoger zijn dan de werkelijke waarde van het huis. In de jaren 2009 en 2010 zijn de huizenprijzen namelijk fors gezakt. De WOZ waarde kan wel 5 tot 10 procent te hoog uitvallen.

Hier wordt vaak over geklaagd door huiseigenaren, maar zodra de prijzen weer gaan stijgen, ontstaat er een tegengesteld effect. De WOZ waarde zal dan lager zijn dan de werkelijke waarde van het huis.

Lees ook:Moet ik belasting betalen over de overwaarde na verkoop?
Lees ook:Restschuld meefinancieren in nieuwe hypotheek
Lees ook:Hoogste prijzen voor een huis
Lees ook:WOZ-waarde omlaag…OZB omhoog?
Lees ook:Minder huizen verkocht in januari

2 reacties op “Hoe komt de WOZ waarde tot stand?

 1. crisismoe.nl

  Het heeft absoluut zin de WOZ brief van de gemeente goed door te nemen.

  Kijk goed met welke woningen je woning wordt vergeleken en controleer de verkoopprijzen van recent verkochte woningen. Zo was mijn woning vergeleken met een woning die in 2009 was verkocht en niet met in recente woning die veel goedkoper was.

  Bezwaar maken heeft geholpen want mijn woning werd een stuk lager getaxeerd.

    /  
 2. Koop Woning

  De overheid draagt hierdoor ook FORS bij aan de “zeepbel”, zie onderstaande:

  ” De Nederlandse huizenmarkt is het grootste “legale” Piramidespel ooit “

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.