Overstappen van lening

Een hypotheek, studieschuld en nog een persoonlijke lening bij de bank. Het is geen onbekend verhaal dat veel Nederlanders meerdere leningen hebben lopen. Echter heerst er toch een taboe op het hebben van een lening én betalen we al snel teveel voor een lening. Gelukkig kun je tegenwoordig gemakkelijk overstappen naar andere kredietverstrekkers.

overstappen

Taboe om te lenen

Uit een enquêteonderzoek van kredietverstrekker Freo blijkt dat vele Nederlanders zich niet graag uiten over het feit dat ze een lening hebben. Wat in verband kan staan met de verplichte kredietwaarschuwing ‘Let op! Geld lenen kost geld’, die kredietverstrekkers moeten weergeven aan consumenten die een lening af willen sluiten. Toch heeft zo’n 70 procent van de Nederlanders een lening. Onder een lening wordt een hypotheek, negatief saldo, gekochte producten op afbetaling, doorlopend krediet of een persoonlijke lening verstaan. Hierbij zijn mannen met 31 procent iets positiever ingesteld als het gaat over het afsluiten van een lening dan vrouwen (17 procent).

Geld lenen kost geld

Als je als consument geld leent, is daar altijd een rentepercentage, een bedrag dat je extra moet afbetalen, aan verbonden. Maar dit bedrag kan ongemerkt flink oplopen. Dit hangt af van de kredietverstrekker waarbij je de lening hebt afgesloten, de hoogte van het geleende bedrag en de looptijd van je lening. Ter voorbeeld: voor een persoonlijke lening van 5.000 euro met een looptijd van 120 maanden en een kostenpercentage van 6,5 procent, betaal je uiteindelijk 6.756,- euro. In dat geval betaal je 1.756 euro aan rente.

Leningen vergelijken

Heb je een persoonlijke lening of doorlopend krediet afgesloten en denk je dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt qua kredietverstrekker? Tegenwoordig hoeft het geen probleem meer te zijn om over te stappen van kredietverstrekker. Er zijn al verschillende websites waarbij je je lening kunt vergelijken en kunt overstappen naar een goedkopere kredietverstrekker. En met dat overstappen kun je veel geld besparen!