Niet kunnen scheiden door eigen woning

Door de economische crisis gaan er meer mensen scheiden las ik een paar weken geleden. Door de steeds verder dalende huizenprijzen wordt het wel lastiger om te scheiden.

Voor mensen die gaan scheiden vormt de eigen woning een groot probleem in het geval deze gekocht is in de afgelopen 10 jaren. De kans is namelijk groot dat de schuld op het huis hoger is dan de waarde van het huis. Over het algemeen rust er een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek op het huis en daarnaast wordt er een kapitaaltje opgebouwd waarmee een deel van de hypotheek op einddatum mee afbetaald kan worden. Er wordt dus niet afbetaald op de hypotheekschuld.

In de meeste gevallen zal het huis gefinancierd zijn met een hypotheek waarbij beide inkomens betrokken zijn. Hierdoor is het niet mogelijk dat één van de twee in het huis blijft wonen, want dat kan hij of zij gewoon niet betalen.

Kortom, het huis kan niet verkocht worden en het huis aanhouden kan ook niet want de lasten zijn niet alleen te dragen. De scheiding uitstellen naar een economisch betere periode zal ook geen optie zijn. De enige optie is vaak om het huis met een verlies te verkopen, maar de restschulden moeten vervolgens wel opgebracht kunnen worden.

De huiseigenaren die in het verleden een hypotheek hebben afgesloten met NHG kunnen een eventuele restschuld verhalen op de garantieregeling.

Lees ook:Restschuld meefinancieren in nieuwe hypotheek
Lees ook:Hypotheeklasten weer op het niveau van 1999
Lees ook:Huis niet te koop zetten
Lees ook:Daar gaat onze hypotheekrenteaftrek
Lees ook:Huizen en kavel van Rafael van der Vaart en Sylvie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.