Huizenprijzen gaan verder omlaag in 2011

De afgelopen vijf weken hebben wij een poll gehouden onder onze lezers. Hieruit blijkt dat 81 procent van de mensen verwachten dat de huizenprijzen blijven zakken in 2011. Ongeveer 19 procent verwacht een stijging in het resterende deel van 2011.

Op onze poll hebben 248 mensen gestemd. Vanaf het begin verwachte de ruime meerderheid een daling van de huizenprijzen. De poll is gesloten per 11 mei 2011.

De afgelopen weken hebben wij zowel positieve als negatieve berichten gehad in de media, over de ontwikkeling van de huizenprijzen. Gezien de huidige staat van de huizenmarkt is dit geen verrassende uitslag.

Vraagprijzen blijven te hoog
Het aantal huizen dat te koop staat blijft nog steeds stijgen. Een groot deel van de verkopers gaat gewoon proberen om hun huis te verkopen, zonder dat het noodzakelijk is. Deze groep zal daardoor niet bereid zijn om flink in de prijs te gaan zakken. Ze voelen namelijk geen druk, ze hoeven niet te verkopen. Zolang de prijzen zo hoog blijven, zal de markt blijven stagneren.

Lees ook:Wat gaat er met de huizenprijzen gebeuren in 2011?
Lees ook:Huizenmarkt vast door onredelijke prijzen
Lees ook:Huis verkopen in een versierde straat valt niet mee
Lees ook:Huizenprijzen nog 7 procent omlaag
Lees ook:Huizenprijzen gaan vanaf 2015 weer stijgen

Eén reactie op “Huizenprijzen gaan verder omlaag in 2011

 1. Peter Lang

  Ik denk dat de huizenprijzen de komende jaren blijven dalen en uiteindelijk stabiliseren op zo’n 50% van de waarde van 2008.

  Als we zien dat de gemiddelde koopprijs van een eengezinswoning in 1996 100.000 euro was en dat dat in 2006 275.000 euro was, dan snapt iedereen dat dit fout aan het gaan was. In 10 jaar tijd 175 procent duurder, daar kan niemands salaris tegenop, een bankier uitgezonderd dan.
  Eens zou het punt bereikt worden waarbij de gemiddelde huizenzoeker zou zeggen “en nu is het genoeg, ik ben gekke Henkie niet”. Dat punt is in 2008 bereikt en vanaf dat moment zijn de prijzen aan het dalen. Vermoedelijk zal dat door gaan totdat een prijspeil bereikt is dat ongeveer overeenkomt met de gemiddelde stijging van salarissen + inflatie sinds 1996.

  Wat ik absoluut niet snap is hoe het kan dat de marktpartijen die betrokken zijn bij de huizenmarkt dit niet zagen aankomen en hoe het kan dat velen maar bleven volhouden dat er niets aan de hand is. Dit bewijst dat de meeste mensen niet in staat zijn de realiteit onder ogen te zien en hun denken laten sturen door hoop in plaats van werkelijkheid. Het hele principe van een piramidespel is daar op gebaseerd. De huizenmarkt is zo’n piramidespel.

  De vooruitzichten voor verdere daling zijn er ook naar. Ga maar na. Een stijgende inflatie en dus een stijgende rentestand, waarvan sommigen zeggen dat we wel weer eens 70-er jaren cijfers kunnen krijgen met hypotheekrentes van 10-14%. Banken die zich steeds strikter gaan opstellen door regelgeving, maar niet in de laatste plaats omdat ze zeker willen zijn dat ze hun geld terugkrijgen en het huis de hypotheek dekt bij gedwongen verkoop. Stijgende kosten van eerste levensbehoefte, belastingen en Gemeentelijke heffingen en maar weinig vooruitzicht op salarisverhogingen waardoor er minder te besteden valt.

  En tenslotte nog de hypotheekrenteaftrek. Dit kabinet mag dan nog 4 jaar daar niets aan willen doen, maar de druk om een einde te maken aan de HRA is zo groot dat het een volgende regeringsperiode niet meer tegen te houden is. Dat alles zal de huizenmarkt nog meer remmen en daarmee dus de prijzen.

  Is dat erg? Tja, voor mensen die noodgedwongen hun huis moeten verkopen en die een top-top-hypotheek wel, daar is het puur drama als ze geen hypotheekgarantie hebben. Maar niet voor de mensen die een hypotheekgarantie hebben en ook niet voor mensen die gewoon blijven zitten waar ze zitten en lekker blijven genieten van hun huis.

  Maar voor de nieuwkomers op de markt is het een zegen. Nog een paar jaartjes wachten en de huizen worden weer betaalbaar.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.