Belangstelling voor een tweede huis neemt toe

shutterstock_136908473-e1384253623358-800x500_c (1)Afgelopen februari werd de Second Home Expo georganiseerd in Gent, er kwamen maar liefst 6.017 mensen op af. Dit was een record voor de Expo. Onze Zuiderburen kopen graag huizen in het buitenland. Aanstaande september is in de Jaarbeurs in Utrecht de Second Home Expo. Pas sinds de afgelopen twee jaren stijgt het bezoekersaantal hier. Nederlanders twijfelen toch nog veel (in tegenstelling tot de Belgen) bij de aankoop van een tweede huis. Toch is dat wel aan het veranderen.

Volgens de Prosperity Index staat Nederland op de achtste plaats op de wereldranglijst van groei in de economie, rijkdom en kwaliteit van leven. Onze Zuiderburen staan op de achttiende plaats. Branson Atterbury, eigenaar van de website huiskopen-oostenrijk.nl stelt dat het dan opmerkelijk is dat de Belgen, meer dan drie keer zoveel huizen kochten in het buitenland ten opzichte van Nederlanders.

Nederlanders zijn in tegenstelling tot de Belgen op zoek naar een andere manier om hun spaargeld heen te brengen. In Nederland is de inflatie laag, maar de rente op een spaarrekening ook. Toch blijven de Nederlanders ongeveer 4/5 van hun vermogen houden op een spaarrekening. Zonde, want de tijd is lang niet zo goed geweest voor een investering of een aankoop die groot is. Daarom zoeken Nederlanders een andere plek voor hun spaargeld. Het liefst een met zekerheid. Dus geen aandelen, want die wisselen veel en geven dus geen zekerheid. Ze geven veel stress en men heeft vaak het gevoel dat je er kennis voor nodig heeft. Men wil iets dat hun zekerheid geeft, ongeveer evenveel als een spaarrekening.

De NVM heeft een onderzoek hieromheen gemaakt. De aankomende jaren gaan vakantiewoningen volgens hun onderzoek enorm in vraag stijgen. Wanneer ook maar een vierde van de mensen die interesse tonen in een vakantiewoning deze ook daadwerkelijk aanschaft, komen er al 3500 transacties. Dit is ongeveer het dubbele van het huidige aantal gekeken naar het afgelopen decennia. Deze hype is duidelijk te zien wanneer je kijkt naar de plek die Nederlandse vakantieparken in zullen nemen op de volgende Second Home Expo, ze gaan namelijk ongeveer een derde van het oppervlak in beslag nemen. Deze vakantieparken zijn dringend op zoek naar mensen die willen investeren in hun vakantiehuizen. De vakantieparken bieden geweldige rendementen. Soms zijn deze wel acht procent. Om het nog aantrekkelijker te maken bieden de vakantieparken deze soms ook nog met garantie aan. Dan is een investering in een vakantiehuis toch voordeliger dan de lage rente die je op een spaarrekening krijgt.

Lees ook:Huizen in België het minst betaalbaar
Lees ook:Juist nu een huis kopen
Lees ook:Overstappen van lening
Lees ook:Honderdduizend bezoekers op Open Huizen Dag
Lees ook:Huizenprijzen gaan verder omlaag in 2011

Eén reactie op “Belangstelling voor een tweede huis neemt toe

  1. G de Bruyn

    Als u eigenaar bent van een vakantiehuis kunt u er niet alleen zelf van genieten en verhuren maar ook ruilen. Er is een nieuw ruilplatform http://www.tweedewoningruil.nl . Huizenruil is al bekend echter deze website richt zich op vakantiehuizen. Zo kunt u een gratis een weekendje weg of op vakantie. Zo haalt u nog meer vakantie uit uw tweede huis en kunt u ook eens ergens anders heen.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.