Categorie: "Huren"

Stijgende huurprijzen een extra reden om te kopen?

Huizenmarkt.blog.nlDe huurprijzen in de vrije sector zijn in het eerste kwartaal van 2016 met 6,2% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015. Wie niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning wordt op deze manier genoodzaakt om een huis te kopen in plaats van huren.

De gemiddelde huurprijs per vierkante meter bedroeg in het eerste kwartaal van 2015 nog €12,61. De prijs is gestegen naar €13,38. Dit zou deels veroorzaakt zijn door de grote vraag naar huurwoningen. Daarnaast komt het door de bemiddelingskosten die verhuurders in bepaalde gevallen zelf moeten dragen.

“Hypotheekrente gaat niet verder dalen”

scheiding2Huiseigenaren denken dat de hypotheekrente niet verder gaat zakken. Dit blijkt uit het ING Woonbericht over de maand september. 65 procent van de huiseigenaren is hiervan overtuigd. Van de starters denkt zelfs 70 procent dat de hypotheekrente niet verder omlaag gaat.

Dit zegt niets over de daadwerkelijke richting van de hypotheekrentes. Zij kunnen namelijk niet weten hoe de rente zich gaat ontwikkelen. Het zegt wel iets over de huizenmarkt voor de korte termijn. Als starters massaal de verwachting uitspreken dat de hypotheekrente niet verder gaat dalen, moeten ze er nu dus bij zijn. Het is nu een huis kopen of blijven huren.

Verbetering van de huizenmarkt zet ook in de tweede helft van 2015 door

geldVolgens de economen van de Rabobank zal de huizenmarkt ook in de tweede helft van 2015 verder aantrekken. Door een aantal maatregelen per 1 juli met betrekking tot hypotheekverstrekkingen, dreigde een dip te ontstaan in de tweede helft. Gelukkig lijkt het mee te vallen volgens de deskundigen.

Naar verwachting worden er dit jaar 170.000 tot 185.000 huizen verkocht. Voor 2016 zijn de prognoses zelfs nog licht beter, namelijk 170.000 tot 190.000 verkochte huizen.

Hypotheekrente zal nog verder dalen

hypotheekHet Europese Centrale Bank (ECB) heeft weer een renteverlaging doorgevoerd. Banken kunnen nu nog goedkoper aan geld komen. De winstmarges die banken in de hypotheekrentes verwerken zijn al zeer hoog, dus zullen zij de verlaging in de hypotheekrentes doorvoeren.

De ECB heeft de rente verlaagd naar 0,05%. Dit zullen wij direct nog niet terugzien in de hypotheekrentes, maar op termijn mogen wij een verdere verlaging verwachten. De verlaging is mede doorgevoerd om banken te stimuleren om geld uit te lenen.

Appartement kopen of huren?

sleutels, huisVoor Huislijn.nl heb ik een blog geschreven over de financiële verschillen tussen het huren en het kopen van een appartement. Op korte termijn is er een licht voordeel voor het huren, maar op lange termijn is het kopen de beste keuze.

In het voorbeeld heb ik rekening gehouden met eigenwoningforfait en hypotheekrenteaftrek, maar bijvoorbeeld ook met de kosten van onderhoud in het geval je een appartement koopt.

Huis kopen is gewoon verstandiger

makelaarslandVoor Makelaarsland heb ik een blog geschreven over het kopen van een huis in vergelijking met het huren van een huis. Terecht hebben starters de afgelopen jaren gekozen voor een huurhuis, maar het nu het moment om alsnog de huizenmarkt te betreden.

Sinds augustus 2008 zijn de huizenprijzen met 20,5% gezakt. De scherpere huizenprijzen in combinatie met de zeer lage hypotheekrente maakt het nu aantrekkelijk om een huis te kopen.

Huren per juli 2014 fors omhoog

Antique clock and coins isolated on whiteGeleidelijk worden huurders met een modaal inkomen of hoger uit de goedkopere huurwoningen verdreven. De huurprijzen gaan per juli tot 6,5% omhoog.

Huurders met een inkomen tot ongeveer modaal gaan per juli tot 4% meer aan huur betalen. De middeninkomens (€34.085 tot €43.602) betalen tot 4,5% meer en hogere inkomens tot 6,5% meer. Op deze manier moet het scheefwonen tegen worden gegaan. De hogere inkomens willen ze proberen te verdrijven naar huurhuizen boven de €700 per maand. De huurverhoging komt bovenop de in 2013 doorgevoerde huurverhoging. De huren zijn vorig jaar met vergelijkbare percentages verhoogd. Een andere optie is het kopen van een huis, maar veel huurders kunnen dit gewoon niet.