Waar op te letten bij de aankoop van een vakantiewoning

huizenmarkt.blog.nl - holiday-apartment-complex-64392_1920Er zijn twee mogelijke redenen waarom iemand een vakantiewoning zou willen kopen: voor eigen gebruik of als belegging. Een combinatie is ook mogelijk, maar kan aan beide kanten beperkingen opleggen. Het is in ieder geval zaak om één hoofddoel op te stellen, zodat er bij conflicterende belangen een duidelijke keuze gemaakt kan worden.

Locatie

Iemand die vooral een vakantiewoning voor eigen gebruik zoekt, wil het liefst een woning op een locatie die hem of haar zelf aanspreekt. Dit hoeft echter niet altijd de beste locatie voor een belegging te zijn. Wie de vakantiewoning gebruikt als investering doet er goed aan om nieuwbouw aan te schaffen op een locatie die goed bereikbaar is en veel toeristen trekt. In Nederland is de kust bijvoorbeeld een betere locatie om te investeren dan in het oosten, omdat hier meer vakantiegangers op af komen. Let goed op of de woning op eigen grond of onder erfpacht wordt verkocht. Daarnaast kan het ook een verschil maken of de woning in een vakantiepark ligt of niet. Dit biedt voor- en nadelen. Soms moet je namelijk meebetalen aan onderhoud in het park, zoals aan het zwembad. Anderzijds zijn er veel faciliteiten aanwezig voor gasten en wordt veel werk (tegen een vergoeding) uit handen genomen door het vakantiepark. Er kunnen echter wel beperkingen worden opgelegd aan het eigen gebruik van de woning, waardoor je er niet zomaar zelf in kunt.

Rendementen

Wie een vakantiewoning koopt als belegging is maar op één ding uit: een zo hoog mogelijk rendement. Zeker nu sparen binnenkort waarschijnlijk geld gaat kosten in plaats van opleveren is het aanschaffen van een vakantiewoning populairder dan ooit. Van belang voor het rendement op je belegging is dat de woning niet in waarde daalt en dat het vakantiehuisje voldoende dagen per jaar verhuurd wordt. Laat alle mogelijke bijkomende kosten goed doorrekenen zodat duidelijk is hoeveel er verdiend moet worden om het vakantiehuis rendabel te maken. In veel gevallen wordt de hulp van een verhuurorganisatie ingeschakeld, deze kan het huisje voor je verhuren in ruil voor een percentage van de inkomsten. Ook kun je ervoor kiezen om een vast bedrag per jaar te betalen, waarbij leegstand je niets extra kost en je alle eventuele rendementen zelf mag houden. Er zijn daarnaast veel partijen die in ruil voor de belegging gegarandeerde rendementen betalen voor een bepaald aantal jaar. Als deze rendementen te mooi klinken om waar te zijn, dan is dat meestal zo. Toch zijn niet al deze deals onbetrouwbaar. Veel bekende vakantieparken gebruiken deze methode, zoals bij de verkoop van de cottages in Center Parcs Port Zélande in 2016 door Lapidus Holding van Klaas Hummel. Maak uiteindelijk altijd een weloverwogen keuze en geen emotionele, dan kan een vakantiewoning een waardevolle aanvulling zijn.