Woningbezitters sparen voor aflossing

Nu.nl meldt dat steeds meer woningbezitters extra geld opzij zetten om hun hypotheek mee af te lossen. Op deze manier kunnen ze zich weren tegen de dalende huizenprijzen.

Dit is gebleken uit het ING Woonbericht over het vierde kwartaal van 2011. Maar liefst 61 procent van de huisbezitters bouwt extra vermogen op om af te lossen. Het voordeel is dat de hypotheeklasten ook omlaag gaan. Gezien de geringe spaarrente kan aflossen ook voordelig uitwerken.

In het verleden lag de focus op het handhaven van de volledige hypotheekschuld. Dit zorgt namelijk voor het hoogst mogelijke fiscaal voordeel. Op zich klopt deze denkwijze, maar in de praktijk wordt het bespaarde geld uit het fiscaal voordeel, anders weer uitgegeven.

Het fiscaal voordeel moet wel gebruikt worden om kapitaal mee op te bouwen, want de hypotheek moet een keer afbetaald worden.

Lees ook:Hypotheek, wel of niet extra aflossen?
Lees ook:Restschuld voorkomen door af te lossen
Lees ook:Lage spaarrente of hypotheek aflossen?
Lees ook:Verplicht extra aflossen op de hypotheek
Lees ook:In plaats van hypotheekrenteaftrek, stimuleer aflossen

3 reacties op “Woningbezitters sparen voor aflossing

  1. Neo Xirtam

    Ik roep het al jaren, verplicht stellen de belastingteruggave te gebruiken voor aflossing. Het mes snijdt dan aan twee kanten, de lasten van de burger gaan omlaag en de overheidsbijdrage gaat ook omlaag…. Vreemd dat geen enkele partij dit in hun verkiezingsprogramma heeft. Wel bij nieuwe hypotheken geen belastingteruggave meer of gedeeltelijk.

      /  
  2. A3

    @ Neo Xirtam:
    Ik ben het helemaal met je eens, dit is een geweldig idee, maar hoe kunnen we dit laten “landen” in politiek Nederland !

      /  
  3. Juul

    Het idee moet draagvlak krijgen en waarschijnlijk doorgerekend worden. Ik heb het idee gestuurd naar de VVD, maar krijg een standaard antwoord terug.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.