Categorie: "Geen categorie"

Kopen van een huis in plaats van huren

Huizenmarkt.blog.nlDe meeste Nederlanders wonen in een koophuis. Dat is niet voor niets. Het kopen van een huis heeft grootste voordeel dat je op termijn hypotheekvrij bent, terwijl de huurprijs van een huurwoning jaarlijks blijft stijgen. Eigenlijk ben je een dief van je eigen portemonnee als je blijft huren.

Maximale hypotheek niet verder verlagen

Profit.Per 1 januari is de maximale hypotheekverstrekking op basis van het inkomen sterk verlaagd. Per 1 juli volgt een verdere aanscherping. De NVM roept de beleidsbepaler op om geen verdere maatregelen te treffen waardoor starters weer moeilijker een huis kunnen kopen.

Door de steeds strengere hypotheekeisen en de lagere maximale verstrekkingen hebben vooral starters moeite om een huis te kopen. Ze kunnen steeds minder lenen en ze moeten steeds meer eigen geld meenemen om een huis te kunnen kopen. Dit jaar is het nog mogelijk om maximaal een hypotheek af te sluiten voor 103% van de waarde van het huis. Per 2016 bedraagt de maximum nog maar 102%. Per 2018 is het helemaal niet meer mogelijk om de bijkomende kosten te financieren in de hypotheek.

Groningers moeten verstandig stemmen op Groninger partijen

muurOp 18 maart mogen wij weer stemmen. Het gaat deze keer om de leden van de provinciale staten. Groninger huiseigenaren doen er verstandig aan om deze keer wijs te stemmen. Kiezen ze voor een landelijke partij die de belangen voor heel Nederland moet verdedigen? Of kiezen ze voor een partij die voor hun belangen op komt? Het lijkt mij eenvoudig! Groningers moeten stemmen op een politieke partij die open staat voor de problematiek rondom de aardbevingsschades.

Huis verkopen zonder makelaar steeds populairder

Stack of 50 euro notesEr worden steeds meer huizen verkocht zonder de traditionele makelaar. Huizenverkopers kiezen er steeds vaker voor om het zelf te doen via een internetmakelaar. Eén op de twintig huizen wordt niet meer via de traditionele makelaar verkocht.

Dit blijkt uit een publicatie van de website Zelfverkopen.nl. Verkopers kiezen ervoor om het zelf te doen uit kostenoverweging. Zelf verkopen kan namelijk tot duizenden euro’s besparen. Daarnaast worden consumenten ook steeds mondiger en hebben ze de overtuiging dat zij het huis zelf beter kunnen verkopen. Toch wordt nog steeds 95% van de huizen verkocht via de lokale makelaar.

2015 wordt een boeiend jaar voor de huizenmarkt

makelaarslandJeroen Stoop van Makelaarsland verwacht dat 2015 een boeiend jaar gaat worden voor de huizenmarkt. Het moet de huizenmarkt gaan lukken om op eigen benen te staan.

In de maand november zijn er naar verwachting 14.800 huizen verkocht, en er zijn 171.000 huizen bezichtigd. Dit past goed in de stijgende lijn waar de huizenmarkt op dit moment in zit. In bepaalde delen van Nederland is de huizenmarkt al weer zo goed opgekrabbeld dat er alweer tegen elkaar wordt opgeboden. Dit zijn enkele positieve resultaten uit de woningmarktindicator van Makelaarsland.

Hoeveel geld is er wereldwijd in omloop?

Een paar jaren geleden heeft het CBS de waarde van het Nederlandse onroerend goed in kaart gebracht. In totaal ging het om €1.160 miljard, waarvan €877 miljard betrekking had op de waarde van onze huizen. Gezien de daling van de waarde van onroerend goed zullen deze bedragen nu lager uitvallen. NIBC Direct is nog een stapje verder gegaan om geldstromen inzichtelijk te maken. Hoeveel geld is er in omloop wereldwijd?

De bank NIBC Direct heeft een informatieve infographic gemaakt waarin inzichtelijk wordt gemaakt hoeveel geld er in omloop is in de wereld. Geldstromen zijn in drie categorieën geplaatst om het overzichtelijk te maken, namelijk:
M1 – Tastbaar geld (contant geld) en direct opneembaar geld (saldo op de betaalrekening)
M2 – Het totale bedrag in M1 plus alle spaartegoeden op spaarrekeningen
M3 – Totaal bedrag wereldwijd in omloop

In totaal gaat het om een bedrag van ongeveer 75 triljoen dollar, waarvan bijna een kwart in omloop is in Europa.

Zie onderstaande infographic voor een grafische weergave.

infographic geld in de wereld

Meer huizen verkocht in augustus

100 Euros money stackAfgelopen maand heeft het Kadaster 12.328 verkochte huizen geregistreerd. Vorig jaar augustus zijn er slechts 9.977 huizen verkocht. De verkopen zijn in één jaar tijd met 23,6% gestegen. Nieuw gebouwde huizen zijn in deze cijfers niet meegenomen.

Ten opzichte van vorige maand is er sprake van een daling van 11,2%, maar de verkoopcijfers vergelijken met de cijfers van één jaar geleden is een reëlere vergelijking.

Meer huizen verkocht in juli

sleutels, huisIn de maand juli heeft het Kadaster 13.883 verkochte huizen geregistreerd. Dit is maar liefst een stijging van 43,7% ten opzichte van juli 2013. In vergelijking met juni is er sprake van een stijging van 22,6%.

Het Kadaster registreert het moment van overdracht. In de voorgaande maanden was er dus al een sprake van een sterke stijging van het aantal verkochte huizen.