Meer huizen verkocht in mei

Eindelijk goed bericht over de huizenmarkt. Volgens het Kadaster zijn
er in mei 2012 meer huizen verkocht in vergelijking met mei 2011.

Iedere maand bericht ik over de prijsontwikkeling en de verkoopresultaten op basis van cijfers van het Kadaster. Over het algemeen zijn het negatieve berichten geweest, met steeds verder dalende huizenprijzen en steeds minder verkochte huizen. Het afgelopen maand zijn er echter maar liefst 2,7% meer huizen verkocht in vergelijking met mei 2011.

De grootste stijging zien wij bij hoekhuizen met maar liefst 8,8%. Alleen appartementen hebben het slechter gedaan in vergelijking met één jaar eerder met een daling van 2,1%. Opvallend is de stijging van het aantal verkocht hoekwoningen ten opzichte van de maand april van dit jaar, namelijk 30,5%.

Het Kadaster maakt ook altijd een uitsplitsing naar provincie. Hieruit blijkt dat de provincie Zeeland het beste verkocht heeft ten opzichte van 2011 met een stijging van 17,1%. In de provincie Friesland zijn er 4% minder huizen verkocht.

Aantal verkochte huizen via een executieveiling laten wel slechte resultaten zien. In mei 2012 zijn er namelijk 19,1% meer huizen verkocht via de veiling in vergelijking met één jaar eerder.

Waarschijnlijk zijn de resultaten mede beïnvloed door de maatregelen die mogelijk per 2013 getroffen gaan worden. De plannen om annuïteitenhypotheken verplicht te stellen per 2013 heeft mogelijk potentiële kopers over de streep getrokken om nu alvast een huis te kopen in plaats van in de toekomst. De verkoopstijging is voornamelijk veroorzaakt doordat in eerste instantie de bedoeling was om de overdrachtsbelasting weer te verhogen per 1 juli.

Lees ook:Meer huizen verkocht in juli
Lees ook:Meer huizen verkocht in oktober
Lees ook:Veel huizen verkocht in maart
Lees ook:Veel meer huizen verkocht in juni 2012
Lees ook:Flink meer huizen verkocht in oktober

Eén reactie op “Meer huizen verkocht in mei

  1. Audri

    Huizenprijzen hard omlaag in mei 2012.
    Tja, dat zijn toch logische combinaties, meer verkopen, lagere prijzen.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.