Huis verkopen met verlies komt vooral door echtscheiding

Een huis met verlies verkopen doe je alleen als het echt niet anders kan. Een goed voorbeeld van een “moetje” is de echtscheiding. Bij elkaar blijven om de kinderen kenden wij al, bij elkaar blijven om het huis komt echter ook steeds vaker voor.

In 60 procent van de gevallen waarbij het huis verkocht is met een verlies is er sprake van een echtscheiding. Aan de ene kant is dat ook wel logisch, er zijn steeds minder huizenbezitters die alvast een ander huis kopen terwijl de oude woning nog niet is verkocht. De grote toestroom van verkopers met verlies komt nu dus door echtscheiding en niet meer door dubbele woningbezit.

Indien de huizenprijzen verder blijven dalen zullen er niet alleen meer huizenbezitters komen die hun huis met verlies moeten verkopen, maar het te incasseren verlies wordt ook steeds groter. Stel, u hebt een huis gekocht in 2009 voor €300.000. De kosten zijn meegefinancierd, dus rust er een hypotheekschuld op het huis van €320.000.

Indien de huizenprijzen vervolgens 10 procent gaan zakken en op de hypotheekschuld is niet afbetaald, zal er bij verkoop een verlies geleden worden van €300.000 – 10% = €30.000 op het huis. In totaal bedraagt de restschuld door de meegefinancierde kosten €50.000. Bij een waardedaling van 15 procent bedraagt de restschuld: €65.000.

Lees ook:Huis verkopen met een verlies
Lees ook:Meer huizen verkocht met een restschuld
Lees ook:Eén op vijf huizen met verlies verkocht
Lees ook:Een derde van de huizen wordt met verlies verkocht
Lees ook:Vooral jonge huizenbezitters getroffen door daling huizenprijzen

3 reacties op “Huis verkopen met verlies komt vooral door echtscheiding

  1. Istrilyin

    Drie letters: N… H… G…

    De Nationale Hypotheek Garantie dekt de schade/restschuld in geval van echtscheiding. En na de scheiding kunnen man en vrouw natuurlijk gewoon weer bij elkaar komen, geen wet die dat verbiedt. Wat is voor een familie minder erg: 30.000 euro restschuld, of een nepscheiding (en de ellende doorgeven richting rest van Nederland)?

    De NHG heeft nu nog geld in kas, maar is eigenlijk al lang failliet. Reken op een explosie in scheidingen, met het dalen van de huizenprijzen.

      /  
  2. Jochem

    @ Istrilyln : BEDANKT voor je TIP !

      /  
  3. Busker Aankoopmakelaars

    En ‘de staat’ staat garant voor de NHG. Dus indien er geen geld meer in kas is zal de staat verplicht bij moeten springen.
    Geen wonder dat de NHG maatregelen neemt om de kosten beperkt te houden zoals het verbieden van de executieveiling door de bank bij woningen met een hypotheek met NHG en het wederom (stapsgewijs) verlagen van de hoogte van de NHG.

    Nog andere vragen over de huizenmarkt? Stel ze hier:
    http://aankoopmakelaaramsterdam.blogspot.nl/p/vraag-en-antwoord.html

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.