Jongere huizenbezitters zijn kwetsbaar

De Nederlandsche Bank maakt zich zorgen over jonge huizenbezitters. Ze hebben een hypotheek op hun huis die hoger is dan de waarde van het huis.

De waarde van het onroerend goed ligt nog steeds hoger dan de totale hypotheekschuld in Nederland. De woningwaarde bedroeg midden 2011 ongeveer 1100 miljard euro. De totale hypotheekschuld bedroeg 644 miljard euro. Door de daling van waarde van het onroerend goed komen deze bedragen wel steeds dichter bij elkaar te liggen.

Vooral de jonge huizenbezitters zijn gedupeerd door de dalende huizenprijzen. Over het algemeen hebben ze geen grote overwaarde kunnen opbouwen in de periode dat de huizenprijzen nog stijgende waren. Sinds 2009 gaat de waarde van huizen gestaag naar beneden.

In het geval een eigen huis verkocht moet worden, moet er wel al een overwaarde opgebouwd zijn in het huis. Het gevolg is anders dat het huis verkocht moet gaan worden tegen een lager bedrag dan de op het huis rustende hypotheek, met schulden voor de voormalige huiseigenaren tot gevolg.

Veel jonge huizenbezitters zijn hierdoor kwetsbaar in hun vermogenspositie.

Lees ook:Weer meer huizen onder water
Lees ook:Een nalatenschap van 12 miljard euro
Lees ook:Hoeveel geld is er wereldwijd in omloop?
Lees ook:Hypotheekschuld verlagen door aflossing fiscaal aftrekbaar te maken
Lees ook:Huizenprijzen in de VS blijven dalen

2 reacties op “Jongere huizenbezitters zijn kwetsbaar

  1. Peter Lang

    Het zou dan ook verstandig zijn van de financiĆ«le instellingen als ze maximaal een hypotheek van 80% van de waarde van het huis zouden verstrekken. Net zoals in Duitsland gebruikelijk is. Dat zou een aantal effecten hebben, zoals niet zo snel in de problemen komen als de huizenprijzen wat dalen, maar tevens zal het een positief effect op de huizenprijzen in het algemeen hebben. Daar bedoel ik mee dat de huizenprijzen omlaag zullen gaan naar een meer “normaal” niveau en de luchtbel eindelijk eens leeg loopt. Een ander effect zal zijn dat het de mensen tegen zich zelf beschermt. Nu gebeurt het helaas te vaak dat (jonge) mensen zich het hoofd op hol laten brengen door een makelaar of financieel adviseur en een verplichting aangaan die ze helemaal niet aankunnen en ze financieel wurgt.

      /  
  2. Adri

    Beste Peter Lang,
    Je ziet het duidelijk en goed, de financiele instellingen, makelaars en financieel adviseurs
    gaven destijds de jonge a.s. huizenbezitter absoluut foute voorspiegelingen.
    Ze pompten alleen de luchtbel verder op, en brachten ook de (jonge) mensen het hoofd op hol !

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.