Huis kopen met hulp van ouders

Jonge huizenkopers ondervinden steeds vaker moeite om een huis te kopen. Om toch een huis te kunnen kopen wordt voornamelijk hulp ingeschakeld van de ouders.

Uit een onderzoek van ING door TNS NIPO (oktober 2012) blijkt dat steeds meer jonge huizenkopers financiële hulp krijgen van vrienden en ouders om de koop af te kunnen ronden. Banken zijn niet meer bereid om voldoende geld te verstrekken op basis van het inkomen van de jongeren. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de kopers tussen 18 en 34 jaar oud financiële steun hebben gekregen bij het aankopen van hun woning. Onder 55-plussers is het percentage ongeveer 15 procent. De huizenprijzen zijn in de periode van 2008 tot en met 2012 sterk gezakt, maar het is lastiger geworden om een hypotheek te krijgen.

Banken hanteren strengere acceptatienormen
Tot 2008 zaten de starters op de huizenmarkt al in een lastige positie. De rente was hoog en de huizenprijzen bleven maar stijgen. In 2008 gingen de huizenprijzen en de rente zakken, maar de starters op de huizenmarkt konden niet profiteren van deze ontwikkeling. De banken werden namelijk met de neus op de feiten gedrukt. Ze zijn in het verleden te royaal geweest met het verstrekken van hypotheken.

De banken hebben maatregelen getroffen om dergelijke situaties in de toekomst zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Hierdoor hebben de starters het nog lastiger gekregen om een hypotheek te krijgen.

Lees ook:Banken willen ingreep op huizenmarkt
Lees ook:Huis kopen? Laat tweede inkomen buiten beschouwing
Lees ook:Hogere hypotheek moet kunnen
Lees ook:Hypotheek baseren op één inkomen
Lees ook:Willen banken restschulden meefinancieren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.