Hypotheekschulden afschrijven?

Op RTL.nl las ik dat de econoom Willem Buiter van de bank Citigroup ervoor pleit dat banken hoge hypotheekschulden gedeeltelijk moeten gaan afschrijven als de huizenprijzen nog 20% gaan zakken. Het zal je gebeuren! Ik lever een gevecht tegen mijn aflossingsvrije hypotheek, maar uiteindelijk blijkt dat ik mijn schuld beter maximaal had kunnen laten.

Verder geeft de econoom in het artikel aan dat Nederland nu de rekening gepresenteerd krijgt voor de te ruime regeling van de hypotheekrenteaftrek. Het maken en houden van schulden voor een periode van dertig jaar is aangemoedigd door de te gunstige fiscale regeling. De nieuwe hypotheekregels zijn gericht op aflossen, maar tot 2013 was dat niet het geval.

Zijn plan om te hoge hypotheekschulden kwijt te schelden zou goed zijn voor de economie, maar zal voor de nodige discussies gaan zorgen. Welke schulden worden er kwijt gescholden en waarom moet de maatschappij opdraaien voor de restschulden van mensen die nu een te hoge hypotheek hebben? Kwijtschelding zou plaats kunnen vinden in ruil voor een aandeel in de woning. De bank zou bijvoorbeeld eigenaar worden van een deel van het huis. Ik denk niet dat de banken hier om zitten te springen.

Een dergelijk plan is uiteraard onuitvoerbaar, maar hervormingen beginnen vaak met in eerste instantie onuitvoerbaar lijkende plannen.

Lees ook:Moeten banken een deel van de hypotheekschulden overnemen?
Lees ook:Doorgerolde hypotheek?
Lees ook:Vastzitten in een wurghypotheek
Lees ook:Eerst sparen, dan huis kopen
Lees ook:Deens hypotheekmodel

2 reacties op “Hypotheekschulden afschrijven?

  1. Peter Lang

    Dat zou wat mij betreft niet te pruimen zijn. Eerst lekker potverteren, duur huis, dure auto, nieuwe dit en nieuwe dat en als het op terugbetalen aankomt zou dat niet hoeven!?
    Potverteren loont dus.
    Terugbetalen en aflossen is voor sukkels. Nee, kijk dan naar ons slimme graaiers. Wij wuiven wel even minzaam vanuit ons vliegtuig naar jullie stakkers daar in de modder met jullie zielige belastingcentjes waar onze te hoge lening van wordt betaald.

      /  
  2. Audri

    @ Peter Lang, helemaal mee eens, perfecte “beeldspraak !”

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.