Huis kopen is gewoon verstandiger

Voor Makelaarsland heb ik een blog geschreven over het kopen van een huis in vergelijking met het huren van een huis. Terecht hebben starters de afgelopen jaren gekozen voor een huurhuis, maar het nu het moment om alsnog de huizenmarkt te betreden.

Sinds augustus 2008 zijn de huizenprijzen met 20,5% gezakt. De scherpere huizenprijzen in combinatie met de zeer lage hypotheekrente maakt het nu aantrekkelijk om een huis te kopen.

In mijn blog voor Makelaarsland heb ik de volgende situatie geschetst:
Stel, als starter koop je een huis waar je een hypotheek van €150.000 voor nodig hebt. Als je een vergelijkbaar huis gaat huren, ben je ongeveer €650 per maand kwijt. Uitgaande van een inkomen van €29.000, krijg je €100 aan huurtoeslag. Het huren komt dus op €550.

Uitgaande van een annuïteitenhypotheek met een hypotheekrente van 4%, moet je maandelijks €716 aan de bank betalen. In de betaling zit een deel hypotheekrente en een deel aflossing. Het rentedeel is aftrekbaar van het inkomen. Met verrekening van het eigenwoningforfait bedraagt de netto hypotheeklast €544,55.

Het verschil tussen deze bedragen lijkt klein, maar op lange termijn worden de verschillen steeds groter. De huur wordt jaarlijks verhoogd en na 30 jaren blijf je nog steeds huur betalen. Bij het kopen van een huis bezit je na 30 jaren een hypotheekvrij huis.

Kortom, een goed moment om een huis te kopen!

Lees ook:Dit is een goed moment om een woning te kopen
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek is voor de grootverdieners
Lees ook:De beste redenen om een huis te kopen
Lees ook:Huren van een huis wordt populairder
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek

8 reacties op “Huis kopen is gewoon verstandiger

 1. bay

  Wat een onzin! Alsof je geen kosten hebt aan een koopwoning! Mensen, starters denk na en trap niet in deze leugens. Gewoon te erg dat dit zo nog ongestraft gezegd kan worden.

    /  
 2. Juul

  @bay – Hoeveel kosten denk jij jaarlijks te hebben aan een koophuis? Huiseigenaren steken vaak veel geld in hun huis om verbeteringen door te voeren, maar dat zijn geen noodzakelijke kosten. Over 30 jaar moet de huiseigenaar €0 per maand betalen. De huurder in het voorbeeld waarschijnlijk door inflatie €1.000 tot €1.200 per maand. Wat is dan de beste keuze voor starters?

    /  
 3. Jan

  Een huis huren is alleen voor kanslozen. Zodra je werk hebt kom je niet in aanmerking voor sociale huur. Zeker niet als je een partner hebt. Je wordt dan gedwongen om in de vrije sector iets te vinden. Waarbij je met allerlei foute bemiddelaars te maken krijgt. Als werkende ben je verplicht te kopen. En uiteindelijk is het een stuk goedkoper.

    /  
 4. bay

  @ juul, wat denk je van schilderwerk elke 3 jaar. cv keuken badkamer elke 10 jaar. Tuin. Dakkapel ga maar door. Het is gewoon geen appels met sppels vergelijking. Jij denkt dat je na 30 jaar 0 euro betaalt? Droom lekker verder. Het huis (immers vermogen)gaat zwaar belast worden id toekomst dus ga maar alvast sparen daarvoor. Wanneer je huurt heb je die verrassingen niet. Van de rente die je jaarlijks betaalt kun je heel wat jaartjes huren. Plus je ontvangt rente over spaargeld ipv dat je rente betaalt.

    /  
 5. Juul

  Wat denk je wat er gaat gebeuren als de verhuurder €10.000 gaat investeren in een huurhuis? Dit zal de verhuurder terugverdienen bij de huurder van een huis. Kortom, een huurder betaalt ook voor de onderhoudskosten.

    /  
 6. Dijkstra

  Ik vind het bericht kort door de bocht, er wordt niet vermeld dat je meer geld kwijt bent aan verzekering (opstal) toch 25,00 pm.
  Tevens wordt er niet gesproken over het feit dat je veel geld kwijt bent aan onderhoud aan de buitenkant. Dak, kozijnen, ramen.
  Bovendien kan je huis door maatregelen van buitenaf zomaar 30% minder waard worden. ( persoonlijk ervaring mee).
  Het zou u sieren dan ook eerlijk te zijn en niet het halve verhaal verteld.
  Mensen die voorzien dat ze niet veel geld zullen hebben, en mensen die nu regelmatig niet alle rekeningen kunnen betalen, geef ik het advies om niet te kopen. Praktijk is dat je huis in beslag kan worden genomen en daarna verkocht voor waarschijnlijk 75% van de waarde waar je het van gekocht hebt.

    /  
 7. Juul

  Tuurlijk heeft het kopen van een huis nadelen, maar ik kan ook wel tientallen situaties bedenken waarin het huren grotere nadelen heeft. De laatste jaren zijn banken zeer streng geworden met het verstrekken van hypotheken. Dit verkleint de kans op betalingsmoeilijkheden.

    /  
 8. Beffie

  al jaren worden we voorgelogen en we gaan gewoon vrolijk verder… als de regels worden aangescherpt, LTV naar 80%, HRA afgebouwd, hoos aan onverkoopbare babyboom huizen en “goedkope” woningbouw C huizen, dan zakt de huizenprijs nog veel verder weg! Dat de prijzen te hoog zijn lees je overal (o.a. deze week IMF), maar politiek den haag, banken en makelaars spreken dit tegen of willen er niks aan doen. Als je nu een huis koopt, staat deze direct onderwater (als je geen eigen geld meeneemt). Mijn advies, spaar eerst een leuk bedrag bij elkaar en kijk dan over 3 jaar hoe de huizenmarkt er voor staat. Ik voorspel a.d.h.v. bovenstaande een daling van minimaal nog 10%… maar boelhouwer, nos, telegraaf en ga zo maar door, zeggen al jaren dat de bodem is bereikt. Wat als ik het verhaal van bijvoorbeeld de NVM in 2009, 2010, 2011, 2012 had geloofd?
  Huren verhogen kan niet oneindig doorgaan (net als de hoge huizenprijzen)… dan valt nederland om!
  Maar goed, den haag probeert de woning”markt” aan alle kanten te reguleren, wat een genante vertoning die Stef Blok!

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.