Tweede hypotheek of consumptief krediet?

fokke-sukke-hypotheekrenteaftrekHet is de laatste jaren lastiger geworden om de overwaarde in je huis te benutten door middel van een tweede hypothecaire lening. Een alternatief is in veel gevallen een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.

Tot 2008 was het zeer eenvoudig om een tweede hypothecaire lening op te nemen. De huizenprijzen waren sterk aan het stijgen, dus zelfs in kort geleden gekochte huizen zat al een overwaarde opgebouwd. Door een tweede hypothecaire lening op het huis te nemen wordt er eigenlijk een voorschot verstrekt op een nog niet gerealiseerde overwaarde. Dit is ook gelijk de reden dat banken huiverig zijn geworden. Bij daling van de huizenprijzen zal een tweede hypothecaire lening er eerder voor zorgen dat een huis onder water komt te staan. Als alternatief kun je kiezen voor een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.

Consumptief krediet aftrekbaar?
Kiezen voor alternatieven voor een tweede hypotheek biedt voordelen. Een nadeel van een tweede hypothecaire lening is met name dat je hoge kosten moet maken om de extra lening op je huis te vestigen. Je kunt er ook voor kiezen om een krediet af te sluiten. Deze leenvorm is snel af te sluiten en zeer geschikt om verbouwingen mee uit te voeren.

Hierbij moet een onderscheid worden gemaakt tussen een doorlopend krediet en een persoonlijke lening. De rente voor het doorlopend krediet is niet aftrekbaar. Ook niet bij het gebruiken van het geld voor verbouwen of verbetering van de woning. Dit wordt veroorzaakt doordat deze lening niet voldoet aan de eis dat er maandelijks minimaal annuïtair wordt afbetaald op de schuld. Dat wil zeggen dat de manier van aflossing in deze lening geen recht geeft op hypotheekrenteaftrek. In het geval het leenbedrag aantoonbaar wordt gebruikt ter verbetering, verbouwing of aankoop van de lening kan de rente voor een persoonlijke lening wel van het inkomen worden afgetrokken.

Hoge kosten bij een tweede hypothecaire lening
Zelfs in het geval je een tweede hypothecaire lening kunt krijgen, komt het vaak beter uit om toch te kiezen voor een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Dit wordt veroorzaakt door de hoge kosten die worden gerekend bij het afsluiten van een tweede hypothecaire lening. Hierbij kun je denken aan advies- en bemiddelingskosten die de hypotheekadviseur in rekening brengt, notariskosten en taxatiekosten. Vooral voor relatief kleinere bedragen is een tweede hypothecaire lening af te raden en is het aantrekkelijker om een lening af te sluiten bij een kredietverstrekker. Bij twijfel kun je jouw hypotheekadviseur vrijblijvend raadplegen. Laat het uitrekenen hoeveel je alleen al kwijt bent aan kosten bij het afsluiten van een tweede hypothecaire lening.

Lees ook:Overstappen van lening
Lees ook:Willen banken restschulden meefinancieren?
Lees ook:Zelf je hypotheek afsluiten
Lees ook:Nog in 2012 een hypotheek afsluiten met NHG
Lees ook:Hypotheek verplicht aflossen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.