Overdrachtsbelasting naar twee procent

Volgens RTL gaat de overdrachtsbelasting morgen flink gereduceerd worden.

U betaalt dan geen zes procent overdrachtsbelasting, maar twee procent. Kabinet gaat er vrijdag een beslissing over nemen. Het volledig afschaffen zou te kostbaar worden.

De rekening voor de verlaging zou komen te liggen bij de banken.

De nadere details moeten vrijdag eerst in het kabinet gesproken worden.

Wel jammer dat ze niet gewoon nul procent gaan aanhouden, maar de besparing bij het kopen van een huis is substantieel. Bij het kopen van een huis van €200.000, geeft de korting een besparing van €8.000.

Vrijdag volgen de nadere details.

Lees ook:Verlaging overdrachtsbelasting effectief?
Lees ook:Overdrachtsbelasting weer naar 6 procent?
Lees ook:Lenteakkoord uitgelekt?
Lees ook:Verlaging overdrachtsbelasting vooral goed voor de rijken
Lees ook:PvdA denkt nog steeds aan een oplossing via de overdrachtsbelasting

15 reacties op “Overdrachtsbelasting naar twee procent

  1. Peter Lang

    Ik vraag me af of dit nu werkelijk de stagnatie in de huizenmarkt wegwerkt. Om die vraag te beantwoorden moet je eerst kijken waarom er nu zo weinig huizen verkocht worden. Volgens mij is dat omdat de algemene mening is dat de huizenprijzen nog steeds te hoog zijn en omdat de economische vooruitzichten nog steeds niet zo best zijn. Daar helpt volgens mij een verlaging van de overdrachtsbelasting niet veel bij. Alleen mensen die door omstandigheden toch al een huis moesten kopen zullen daar blij mee zijn. Op de langere termijn zal het wel zorgen voor een minder snelle stijging van de huizenprijzen als de huizenverkoop weer een beetje op gang komt, want iedereen verrekent de aanschafkosten van het huis in de verkoopprijs hetgeen een sterkt prijsopschroevend effect heeft. Dat zal nu 4% minder zijn, maar dan moet deze verlaging niet tijdelijk zijn, maar permanent. Daar de verlaging maar voor een jaar geldt denk ik dat er weinig heil van te verwachten is.
    Ook ben ik erg benieuwd hoe de overheid die mindere inkomsten nu gaat compenseren.

      /  
  2. Marcel

    Wat ik niet uit de berichtgeving kan opmaken is of het met terugwerkende kracht gaat over de datum van aankoop of over de datum van passeren van de akte. Wij hebben vandaag gepasseerd bij de notaris voor het oude percentage van 6%.

      /  
  3. Juul

    Marcel, de regeling is geldig vanaf 15 juni, dus met terugwerkende kracht.

      /  
  4. Mark

    Hoe wordt dit dan verrekend alsbje wel alndie 6% betaald hebt? Via de belastdienst ofzo?

      /  
  5. Juul

    Marcel / Mark, je kunt het beste contact opnemen met de Belastingdienst. Zij incasseren de overdrachtsbelasting, en kunnen dus ook zorgen voor de restitutie van het teveel betaalde bedrag.

      /  
  6. Hilde

    Wij hebben een huis gekocht, alle papieren liggen klaar en worden 15 juli getekend, alles staat al vast de koopprijs de overdrachtsbelasting en waar blijft ons geld dan??
    Krijgen wij het zo of hebben we een lagere hypotheek?
    Groetjes

      /  
  7. Theo

    Bij ons een gevalletje van (net niet!!). Wij hadden de overdracht gepland op woesdag 15 juni,11.en zo ook opgenomen in het voorlopig koopcontract. Aangezien de financiering eerder gereed was de datum van overdracht vervroegt naar vrijdag 10 juni.(lang pinksterweekend voor verhuizen) Conclusie,een paar hele dure dagen,jammer maar helaas

    Zou het niet redelijk zijn om een coulance van 1 maand te hanteren;aangezien men ook per 1 juli(hele maand)het laat ingaan? :-)

    @even opvragen bij het kadaster hoeveel onroerendgoed-transacties hebben plaatsgevonden tussen 1 juni en 14 juni……….

      /  
  8. Jopie

    Ik vraag me af of dit ook geldt als je een nieuwbouw woning heb gekocht? Weet iemand dit, want ik kan dat nergens op terugvinden.

      /  
  9. Piet

    Jopie, voor een nieuwbouwwoning hoeft geen overdrachtsbelasting betaald te worden. Daarnaast worden ze over het algemeen vrij op naam verkocht

      /  
  10. Ron

    Als je een bestaand huis von hebt gekocht. Uitgaande van 6% overdrachtsbelasting mag je dan nu de prijs met 4 % laten zakken?

      /  
  11. Juul

    Nee, als de overdracht al heeft plaatsgevonden, kunt u de teveel betaalde overdrachtsbelasting terugvorderen bij de notaris. Als de overdracht nog niet heeft plaatsgevonden gaat u 2 procent overdrachtsbelasting betalen, in plaats van 6 procent.

      /  
  12. Rian

    Ik heb een bestaand huis gekocht v.o.n.. Vorige week donderdag was de levering. Mazzel voor de verkopende partij. Of kan ik aanspraak maken op 4% teveel betaalde overdrachtsbelasting?

      /  
  13. Juul

    Bij het verkopen vrij op naam, zorgt de verkopende partij voor de betaling van de overdrachtsbelasting. De verkopende parij kan eventueel teveel betaalde overdrachtsbelasting terugeisen.

      /  
  14. Ron

    Dus als kopende partij kan je bij een von transactie die je aangegaan bent onder het 6% tarief nu vragen om een vermindering van de von met 4% van de verkoper ? Want ik snap je antwoord niet. Groetjes

      /  
  15. Juul

    De overdrachtsbelasting is naar bedeneden gegaan. Dit voordeel komt ten goede aan diegene die deze belasting moet betalen. Er zijn twee mogelijkheden:
    -Kosten Koper: De koper moet betalen, dus krijgt hij een deel terug als hij een huis heeft gekocht na 15 juni en 6% heeft betaald.

    -Vrij op naam (bij bestaande huis): De verkoper moet betalen,dus krijgt hij een deel terug als hij een huis heeft gekocht na 15 juni en 6% heeft betaald.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.