CDA wil aflossen hypotheken gaan stimuleren

Kamerlid Blanksma van het CDA wil met maatregelen het aflossen van hypotheken gaan stimuleren.

Sinds de discussie weer tot stand is gekomen over maatregelen met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek, roep ik op dit blog al dat er maatregelen moeten komen om juist de aflossingen aftrekbaar te stellen, in plaats van een subsidie om schulden in stand te houden.

In één keer de hypotheekrenteaftrek afschaffen is niet realistisch en wenselijk, maar er zal toch echt iets moeten gebeuren tegen de steeds maar hoger wordende schuldenberg. Wij Nederlanders samen hebben een hypotheekschuld open staan van maar liefst 644 miljard euro.

De schulden blijven ook de komende jaren stabiel hoog, want de aflossing hebben wij massaal doorgeschoven naar de einddatum van de hypotheek. Dit geeft namelijk het maximale voordeel door de mogelijkheid om de betaalde hypotheek af te trekken van ons inkomen.

Er moet een oplossing worden gevonden voor de 644 miljard euro.

Maak de aflossing aftrekbaar! Dit zal in eerste instantie een grote kostenpost opleveren voor de Nederlandse schatkist, maar een bedrag dat nu wordt afbetaald, zal in de toekomst geen aftrekpost meer kunnen vormen. Het is beter om één keer een aflossing van € 10.000 aftrekbaar te maken, dan gedurende twintig tot dertig jaar de betaalde hypotheekrente over dit bedrag aftrekbaar te houden.

Er is ook nog een bijkomend voordeel. Indien de huizenprijzen blijven dalen, zullen steeds meer huizenbezitters in de problemen komen. Ze hebben een huis waarop een hypotheek zit dat veel hoger is dan de werkelijke verkoopwaarde van het huis. Door aflossing te stimuleren kan dit probleem gedeeltelijk verholpen worden.

Lees ook:Hypotheekschuld bedraagt 645 miljard euro
Lees ook:In plaats van hypotheekrenteaftrek, stimuleer aflossen
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek
Lees ook:Wat is een fiscale aflossingsbonus?
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek blijft in stand. Einde discussie!

3 reacties op “CDA wil aflossen hypotheken gaan stimuleren

  1. Peter Lang

    Ik vermoed dat het CDA de oplossing gaat zoeken in verhoging van het huurwaardeforfait, want dat mag voor de belasting verrekend worden met de betaalde hypotheekrente. Hoe lager de HRA, hoe minder huurwaardeforfait bij het inkomen opgeteld hoeft te worden. Helemaal geen HRA is dus ook helemaal geen huurwaardeforfait.

      /  
  2. Juul

    Dat zal geen reden zijn voor huiseigenaren om extra hypotheek af te gaan lossen. Het voordeel moet groot genoeg zijn om extra aflossing te kunnen stimuleren.

      /  
  3. AD van Beijsterveldt

    Stimulans voor lagere schuld bij mensen is zeker goed. Bespaart toekomstige belastingaftrek. Met de aflossing ” aan de top ” kunnen de banken weer veilige hypotheken verstrekken. Basel 3 zorgt er nu voor dat banken zich uit hypotheekverlening terugtrekken.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.