Huizenprijzen bijna 10% gezakt

Het CBS heeft bekend gemaakt dat de in januari 2013 verkochte huizen bijna 10% goedkoper waren in vergelijking met januari 2012.

Nog nooit heeft het CBS een dergelijke negatieve uitschieter gemeten (prijsindex wordt bijgehouden sinds 1995). Het gaat hierbij om de verkoop van bestaande huizen die aan particulieren zijn verkocht. Een logische conclusie van het CBS is dat de resultaten negatief zijn beïnvloed door de nieuwe hypotheekregels die sinds 1 januari 2013 gelden.

De prijzen van huizen in januari 2013 zijn op het niveau terecht gekomen van de huizenprijzen van het eerst half jaar van 2003. Vanaf de piek in 2008 gerekend zijn de huizenprijzen nu gezakt met ruim 19%.

De slechte resultaten over januari 2013 zal niemand verbaasd over zijn. Onlangs zijn er nepmaatregelen getroffen om de huizenmarkt weer op gang te krijgen, maar het gewenste resultaat zal waarschijnlijk uitblijven.

Lees ook:Huizenprijzen met 10% gezakt in één jaar
Lees ook:Huizenprijzen met 2,1% gezakt in maart
Lees ook:Huizen nog een fractie in prijs gezakt
Lees ook:Koophuizen bijna 8% goedkoper
Lees ook:Groeispurt van de huizenmarkt

2 reacties op “Huizenprijzen bijna 10% gezakt

 1. Peter Lang

  Nog 20% te gaan dus.
  Er zat in 2008 naar schatting zo’n 40& gebakken lucht in (pure speculatie en prijsmanipulatie) die weinig te maken had met marktwerking.

  Dat wordt nu rechtgezet.
  Eindelijk doet de markt zijn zuiverende werk.
  Dit had ik 4 jaar geleden al voorspeld, maar de meeste wilden daar niet aan (die deden aan wish-full-thinking) ondanks dat veel indicatoren die kant op wezen.

    /  
 2. Adri

  @ Peter Lang; je slaat de spijker op z’n kop, alleen velen willen dit niet zien en/of horen.
  Voor de direct getroffenen is dit wel uiterst pijnlijk, vooral als je je eerste huis kocht in 2005-2007. Indirect worden ook banken, makelaars, notarissen, projectontwikkelaars en gemeentes getroffen die te lang in de “gebakken lucht” bleven geloven.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.