Hypotheekrente wordt hoog gehouden

Huiseigenaren zouden gemiddeld 200 euro per maand teveel betalen aan hypotheekrente. Volgens Vereniging Eigen Huis worden de hypotheekrentes kunstmatig hoog gehouden. Door banken wordt dit overigens ontkend.

Dit blijkt uit onderzoek van de vereniging in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Voor een rentevast periode van tien jaar vast wordt 4,7 procent gevraagd, terwijl 3,7 procent voldoende is. Dit zou de banken miljarden euro’s extra per jaar opleveren.

Gisteren in Zembla werd de hoogte van de hypotheekrente ook al besproken. Hoe kan het dat de Nederlandse hypotheekrentes veel hoger zijn in vergelijking met bijvoorbeeld België en Duitsland? Het wordt tijd dat er een degelijk onderzoek gaat komen naar de oorzaak van de verschillen. Zijn de banken zich aan het verrijken of is hun niets te verwijten?

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Lees ook:De hypotheekrente blijft maar dalen
Lees ook:Banken hanteren lagere winstmarges in hypotheekrentes
Lees ook:Overwinsten in de hypotheekrente?
Lees ook:Hypotheekrente stijgt weer
Lees ook:Gemiddelde huizenprijzen gelijk aan Belgische huizenprijzen

3 reacties op “Hypotheekrente wordt hoog gehouden

  1. Jan

    Binnenkort, nog 3 maanden, loopt mijn rente vaste periode af. Nu betaal ik minder dan 4%, wat moet ik doen als mijn bank een veel slechter aanbod doet?? Mijn hypotheek is een stuk hoger als de waarde van mijn woning en ik ben minder gaan verdienen. Er is niet één bank die mij een hypotheek wil geven op dit moment. Ik ben volledig afhankelijk van het aanbod van mijn huidige bank (ABN-Amro).
    Ook nog eens de bank welke met mijn zuur betaalde belastingcenten draaiende is gehouden! Kan ik een aanbod weigeren of ben ik verplicht om in te gaan op het aanbod??

      /  
  2. Audri

    @ Jan, Je ziet het goed, maar je conclusie is nogal suggestief, je geeft zelf aan dat je bank meer risico’s met je loopt, dan is het toch niet raar dat voor een hoger risico wat meer betaald moet gaan worden. Het door jou genoemde percentage van de huidige hypotheek is zeker niet aan de hoge kant. Ook is de door jou genoemde afhankelijkheid vanzelfsprekend.
    En je belastinggeld in relatie brengen met onze regeringsbeslissing vindt ik ook vreemd.
    Misschien kun je toch beter je huis verkopen.

      /  
  3. Hypotheekrente Visie

    @ Audri. Ondanks dat je argumenten gegrond zijn, blijft het feit dat de hypotheekrentes onnodig hoog gehouden worden een dieptepunt in de Nederlandse beleidsvoering. Hier had eigenlijk al lang ingegrepen moeten worden door de overheid.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.