Huizenmarkt in Groot-Brittannië groeit te hard

sleutels, huisEerder schreef ik op deze blog al over de explosieve groei van de huizenprijzen in Groot-Brittannië, en met name in de hoofdstad Londen. De Britse centrale bank gaat nu ingrijpen door de hypotheekverstrekking te beperken.

De Britten steken zich op dit moment te diep in de schulden. De lasten kunnen nu eenvoudig worden gedragen door de lage rentestand, maar wat gaat er gebeuren als de rentes weer gaan stijgen?

Voor nieuw gesloten hypotheken mag er maximaal over 15% van de hypotheek meer geleend worden dan 4,5 keer het jaarinkomen. Daarnaast moeten de kopers van een huis aantonen dat ze de hypotheeklasten ook nog kunnen dragen als de rente gaat stijgen. Met andere woorden, het gaat lastiger worden om een hypotheek te krijgen.

Om een graantje mee te pikken kopen de Britten massaal huizen. De huizenprijzen zijn namelijk hard aan het stijgen. Eigenlijk vreemd dat ze niet door hebben dat een dergelijke sterke stijging van de huizenprijzen nooit goed kan gaan. In andere Europese landen is in de afgelopen zes jaren namelijk duidelijk gebleken dat de zeepbel uiteindelijk gaat knallen. In Nederland werd het ook niet ingezien, maar de Britten hebben het binnen de EU recent van dichtbij meegemaakt.

Lees ook:“Hypotheekrente gaat niet verder dalen”
Lees ook:Restschuld voorkomen door af te lossen
Lees ook:Acceptatiecriteria hypotheek omhoog, huizenprijzen omlaag?
Lees ook:Britse huizenprijzen ontploffen bijna
Lees ook:Kopen van een huis in plaats van huren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.