Binnen 1 week een hypotheek

De Rabobank is met een campagne begonnen waarin ze de aandacht willen vestigen op het snel afsluiten van een hypotheek. Het hoeft tegenwoordig geen weken meer te duren om documenten rond te sturen. Als je nu besluit om een huis te kopen, kun je volgende week de financiering al rond hebben.

Vaak worden huizen eerst verkocht onder voorbehoud van de financiering. Het voorbehoud beslaat vaak een periode van 6 tot 8 weken, omdat het zo lang duurt om de financiering rond te krijgen. Dit werkt stagnerend voor de doorstroming op de huizenmarkt. Binnen één week een hypotheek afsluiten is waarschijnlijk een voorbode van een nog snellere afwikkeling in de toekomst.

Waarom neemt het afsluiten van een hypotheek zoveel tijd in beslag?
Ten onrechte wordt vaak gedacht dat de lange doorlooptijden komt door de trage afwikkeling van banken. Vaak heeft een trage voortgang te maken met andere issues. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het wachten op de taxatie, het ondertekenen van de koopcontracten en trage makelaars.

Persoonlijk verwacht ik dat er nog meer gesneden wordt in de doorlooptijd. Als bij een aanvraag alle noodzakelijke stukken meegestuurd worden, moet het zelfs binnen één dag kunnen. Een struikelblok kan de taxatie zijn, maar theoretisch moet het mogelijk zijn.

Door de zeer lage hypotheekrente en de aantrekkende huizenmarkt hebben geldverstrekkers het erg druk. De achterstanden variëren van een paar dagen tot zelfs meerdere weken. Door de huidige stormloop hebben banken en verzekeraars een personeelstekort. Dit probleem is niet eenvoudig op te lossen.

Lees ook:Maakt het provisieverbod, een hypotheek duur?
Lees ook:Standaard een bouwkundig voorbehoud in een koopcontract
Lees ook:Banken gaan steeds soepeler om met restschulden
Lees ook:Als koper van een huis afzien van de koop
Lees ook:Ontbindende voorwaarden bij het kopen van een huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.