20% meer huizen verkocht in tweede kwartaal

Er zijn in het tweede kwartaal van dit jaar 20,2 procent meer huizen verkocht in vergelijking met het eerste kwartaal meldde het NVM vandaag.

Betere resultaten in het tweede kwartaal in vergelijking met het eerste kwartaal is geen verassing te noemen, maar de omvang van de stijging valt wel op. Gemiddeld worden in het tweede kwartaal 12,6 procent meer huizen verkocht in vergelijking met de eerste kwartaal. De gemiddelde verkoopprijs is wel gezakt ten opzichte van de eerste kwartaal, namelijk met 0,7 procent.

De verwachting is echter dat het geen structureel herstel van de huizenmarkt is, maar een tijdelijke opleving. De stijging wordt namelijk deels veroorzaakt door de onzekerheid over de hoogte van de overdrachtsbelasting in het begin van het jaar. Enkele maanden geleden was namelijk nog niet bekend dat de overdrachtsbelasting op 2 procent zou blijven. Mensen hebben de overdacht van de woning voor 1 juli gepland om te voorkomen dat er 6 procent overdrachtsbelasting voldaan moest worden.

Een andere verklaring voor de opleving is volgens het NVM dat het eerste kwartaal dramatisch slechts was.

Lees ook:Veel meer huizen verkocht in juni 2012
Lees ook:Meer huizen verkocht in Q2 van 2013
Lees ook:Huizenprijzen met 3,5% omhoog
Lees ook:Minder transacties derde kwartaal 2012
Lees ook:Huizenmarkt – 10 procent meer huizen verkocht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.