Categorie: "huis verkopen"

NVM – Huizenprijzen bijna 9 procent omhoog

Huizenmarkt.blog.nlVolgens economen van ABN Amro zijn de huizenprijzen in 2016 gestegen met 5 procent. De NVM komt met nog betere cijfers, namelijk een stijging van 9 procent. De NVM trekt deze conclusie aan de hand van bijna 165.000 verkochte huizen.

De economen van de ABN Amro en de NVM hebben zich natuurlijk gebaseerd op verschillende cijfers, maar dat neemt niet weg dat het verschil wel erg groot is.

Online bieden op huizen

Huizenmarkt.blog.nlMakelaarsvereniging NVM start een proef met het online bieden op huizen in Groningen en Amsterdam. In beide steden is de huizenmarkt overspannen. Met het online bieden zie je wat de concurrentie biedt en je krijgt inzicht in het stadium waar de verkoop in zit.

In deze beide steden wordt er fors boven de vraagprijs geboden. Dit doen potentiële kopers om te voorkomen dat iemand anders het huis voor de neus weg kaapt. Kopers zien vaak af van een voorbehoud in verband met de financiering. Dit ook weer om te voorkomen dat het huis waar ze interesse voor hebben door een ander wordt gekocht. In de proef van NVM wordt een andere methode getest.

NHG hypotheek maximaal 245.000 euro! Ook na 1 juli

Huizenmarkt.blog.nlPer 1 juli zou de maximale verstrekking met NHG verlaagd worden van €245.000 naar €225.000. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (uitvoerder NHG) en minister Blok hebben besloten om de verlaging te schrappen. Goed nieuws!

De NHG is ingesteld om een grotere groep Nederlanders de mogelijkheid te bieden om een huis te kopen. Door de aangekondigde verlaging van €20.000 zou de NHG-grens onder de prijs van een gemiddelde huis komen. Uitgaande van februari 2016 kosten de huizen in Nederland gemiddeld €234.830.

Tip voor de Open Huizen Dag van 2 april

Op 2 april wordt de Open Huizen dag van de NVM weer georganiseerd. Tussen 11.00 en 15.00 uur kun je weer zonder een afspraak te maken huizen bezichtigen. Een appeltaart bakken voor de “gezellige” geur is uit de tijd. Geef de mensen een alternatieve rondleiding! Zet ze in een achtbaan.

Huis verkopen om de hypotheek

MaisonStel, je hebt jaren geleden een huis gekocht met een hypotheek van €200.000. Het is een beleggingshypotheek in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek. Je houdt niet van risico’s en hebt de hypotheekrente vastgezet tot 2030 en je betaalt 6% aan hypotheekrente. Hoe kom je van deze te dure hypotheek af? Huis verkopen en een ander huis kopen is een goede optie.

De rentelasten voor de hypotheek bedragen: €200.000 x 6% = €12.000 per jaar. Dit terwijl je nu een hypotheek kunt afsluiten tegen een percentage van 2,4%. Hierbij ben ik er vanuit gegaan dat de hypotheekrente vast staat tot 2031. De jaarlijkse rentelasten komen dan uit op €4.800. Wat zijn de opties?

Huis kopen voor 29.000 euro (vraagprijs)

korteleegteNieuw in de verkoop in Veendam! Een royaal appartement met één slaapkamer. Volgens Funda is het appartement goed onderhouden en heeft het zelfs een nieuwe keuken. Je koopt een appartement met uitzicht over het groen, en je woont op loopafstand van het centrum.

Hoe is het mogelijk dat je een appartement kunt kopen voor een dergelijk laag bedrag?

Er moet wel worden aangetekend dat het een onderdeel is van een serviceflat. Er zijn dus bijkomende kosten, maar de woonlasten zijn goed te dragen.

Huizenprijzen gaan 3 procent omhoog in 2016

Profit.Altijd interessant om te horen wat de deskundigen voorspellen over de huizenprijzen in het nieuwe jaar. Volgens het Economisch Bureau van de ING kunnen wij een gemiddelde stijging verwachten van 3%. Dit zal onder andere veroorzaakt worden door huurders die het in de afgelopen jaren niet aangedurfd hebben om een huis te kopen.