Zonnepanelen in de winter: wat heb je eraan?

zonnepanelen

Zonne-energie is hip. Steeds meer mensen laten zonnepanelen bevestigen op hun huis of bedrijfspand. De panelen zijn een investering – ze kosten niet niets –, maar ze worden wel steeds goedkoper. De energie die je zelf vergaart is gratis. Mooi, laat die zon maar schijnen! Alleen… hoe zit dat in de winter? Heb je dan ook maar íéts aan zonnepanelen?

Stijgend rendement

Zonne-energie is een steeds meer gebruikte bron om energie te verkrijgen. In 1839 werd ontdekt dat zonlicht omgezet kan worden in elektriciteit. Vijftig jaar later was de eerste zonnecel een feit. Deze had een rendement (hoeveelheid zonlicht die daadwerkelijk omgezet wordt in energie) van gemiddeld 1 á 2%. Dalende productiekosten en stijgende energiekosten zorgden er rond 2000 voor dat zonnepanelen voor velen een interessante investering werd. Nu ligt het hoogste rendement in Nederland gemiddeld op zo’n 13%. Vandaag de dag is er het besef duurzamer te moeten leven om het milieu te redden toegenomen. Als je dat doet met zonnepanelen, is dat goed voor het milieu en uiteindelijk ook voor jouw portemonnee.

Werking zonnepanelen

Energie opgewekt door licht en warmte van de zon, dat is zonne-energie. Duurzaam en ‘voor niets’. Zonnepanelen bestaan uit meerdere zonnecellen en een positieve en negatieve laag halfgeleidend materiaal genaamd silicium. Als hier licht op valt gaat er een elektrische stroom lopen tussen de twee lagen. Door middel van een omvormer en een stekker loopt de stroom naar jouw elektriciteitsnetwerk. Et voilà, klaar om energie te tappen.

De kracht van het licht

Gelukkig hebben zonnepanelen geen direct zonlicht nodig om te werken. Op een bewolkte dag wordt er ook elektriciteit geleverd. Hebben we er in Nederland ook nog wat aan! Wel is het zo dat er bij sterkere zonnestralen een hoger rendement wordt behaald. De stralingsintensiteit bepaalt de opbrengst. Maar een té hoge temperatuur veroorzaakt dan weer voor een lager rendement, omdat het de werking van de panelen negatief beïnvloedt. Het is wat dat betreft belangrijk dat er lucht achter de panelen langs kan stromen. De omvormer moet op een plek worden geplaatst waar het niet te warm is.

Terugverdienen

Zonnepanelen zijn duur, maar de aanschaf wordt terugverdiend. Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek = Watt per seconde). Dit is het geleverde vermogen in een ideale situatie. Eén zonnepaneel levert zo’n 260 Watt per seconde. Een Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld zo’n 3.500 kWh. Om hierin volledig te voorzien zou een zonnesysteem van 16 zonnepanelen nodig zijn. Dit kost gemiddeld €7.600,- en de jaarlijkse besparing is €782,-. Het is niet heel verstandig om volledig op de panelen te vertrouwen, want er zijn periodes waarin het lastig is om je te voorzien van energie. Zoals de winter, waarin de zon verder weg staat en het minder lang licht is. Ben jij van plan om zonnepanelen te installeren? Hier zijn wat tips bij het kopen van zonnepanelen.

Laag rendement

Van november tot en met februari is het rendement lager dan de rest van het jaar. In december is het rendement met gemiddeld 2% het laagst. Vertrouw dus niet alleen op de zon, maar sluit ook een contract af bij een energieleverancier: dat is namelijk ook nog eens wettelijk verplicht. Deze verrekent jouw zelf opgewekte energie met de kosten van het energiecontract. Dat noem je salderen.

Zonne-energie in de winter

Het rendement in de winter hangt af van de hoeveelheid licht en de sterkte van de zon. Toch heb je zelf enige invloed door de panelen goed te onderhouden en ervoor te zorgen dat ze schoon zijn. Zorg er, indien mogelijk, voor dat gevallen sneeuw niet op de panelen blijft liggen. Dan is het rendement nul. De stand en de hoek van de panelen hebben ook veel invloed. Liggen deze naar het zuiden in een hoek van 35 graden, dan is de opbrengst het hoogst. Het rendement in de winter is wel zo’n vier keer zo laag, maar er is nog steeds sprake van rendement en dus van duurzame, ‘gratis’ energie en daarmee een (iets) lagere energierekening.

Alle beetjes helpen

Kortom: je hebt dus zeker iets aan de zonnepanelen in de winter, alleen een stuk minder dan in de zomermaanden. Maar alle beetjes helpen! Je kunt er alleen niet volledig op vertrouwen en moet een contract afsluiten voor energie. Vergelijk energie voordat je dit doet, dan kun je een zo voordelig mogelijk contract afsluiten dat past bij jouw behoeften. Duurzame energie moet uiteindelijk wel constant zijn. Het doel is namelijk om Nederland in 2050 volledig te voorzien van energie die duurzaam is. Wie weet hoeveel zonnepanelen Nederland dan telt!

(Bron: Milieu Centraal)