Laat de huizenprijzen maar zakken, gelijk afrekenen

Door de crisis hebben de huizenprijzen flink veel waarde verloren. Na deze dalingen zijn de prijzen nog steeds hoog, maar in hoeverre dalen de huizenprijzen nog verder?

Tot het jaar 2009, bleven de huizenprijzen maar stijgen. Starters hadden hierdoor nauwelijks de mogelijkheid om een huis te kopen. Een correctie was dus wel een logische reactie. De ontwikkelingen van de huizenprijzen en de huizenmarkt, was ook de reden dat er geen maatregelen werden getroffen tegen de hypotheekrenteaftrek. Mogelijk is het verstandig dat wij gelijk door de zure appel heen gaan bijten.

Hypotheekrenteaftrek is heilig
Uit angst om stemmen te verliezen, kiezen de politieke partijen voornamelijk de veilige weg. Ondanks het feit dat de huidige regeling met de hypotheekrenteaftrek te duur is, wordt deze wel in stand gehouden. In de praktijk blijkt echter dat voornamelijk de huisbezitters met de hoogste inkomens en duurste huizen, profiteren van de regeling. De lage inkomens kunnen de hypotheekrente aftrekken tegen een lager belastingpercentage en de betaalde hypotheekrente is lager. Iemand met een hypotheek van € 500.000 profiteert meer van de regeling dan een huisbezitters met een hypotheek van € 150.000.

Afrekenen en de focus weer op herstel
Op het moment dat de overheid ingrijpende beperkingen gaat doorvoeren in de aftrek van hypotheekrente, kan de huizenmarkt flinke klappen krijgen. Een daling van tientallen procenten is niet ondenkbaar. De gevolgen voor de gezinnen met een koophuis die veel minder waard is geworden, kunnen groot zijn.

Doemscenario vergelijkbaar met Zweden in 1991
In Zweden is de hypotheekrenteaftrek in 1991 drastisch beperkt. Dit heeft gelijk gevolgen gehad voor de huizenmarkt en de Zweedse economie. De prijzen van huizen zijn in een paar jaar tijd tot 25 procent gezakt. De economie in Zweden is in die periode in een recessie terecht gekomen. Het is echter niet duidelijk of dit veroorzaakt is door de beperking van de hypotheekrenteaftrek. Om een dergelijke doemscenario te voorkomen zal de hypotheekrenteaftrek waarschijnlijk niet sterk beperkt worden, maar drastische maatregelen zijn misschien wel noodzakelijk om de huizenmarkt weer op gang te helpen.

Lees ook:Hebben ze in het buitenland ook hypotheekrenteaftrek?
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek van 52 naar 37 procent
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek in één keer afschaffen?
Lees ook:Hypotheekschuld bedraagt 645 miljard euro
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek blijft in stand. Einde discussie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.