Gunstig moment om een huis te kopen

geldVoor Huislijn.nl heb ik een column geschreven over het kopen van een huis in de huidige herstellende huizenmarkt. De huizenprijzen zijn op dit moment nog licht aan het dalen, maar er worden steeds meer huizen verkocht. Er zijn meerdere reden om niet langer te blijven wachten. Een huis kopen is namelijk nog steeds een goede investering.

Onterecht wordt er op dit moment negatief gedacht over het kopen van een huis. In de afgelopen vijf jaren zijn de huizenprijzen ongeveer 20% gezakt, maar laten wij niet vergeten dat de huizenprijzen explosief zijn gestegen in de twintig jaar daarvoor. In de afgelopen vijf jaren zijn de prijzen licht gecorrigeerd en niet meer dan dat.

Huis kopen gaat in de toekomst lastiger worden
De regeling van de hypotheekrenteaftrek is een zeer gunstige regeling voor huiseigenaren. Vanaf 1 januari 2013 is de regeling sterk versoberd. Voor nieuwe hypothecaire leningen is het niet meer toegestaan om de aflossing uit te stellen naar de einddatum of geheel achterwege te laten. Er moet nu maandelijks afbetaald worden op de hypotheeklening. In de nabije toekomst wordt de regeling nog verder versoberd. Zie Huislijn.nl voor een verdere toelichting.

Lees ook:Goed moment om deel te nemen aan de Open Huizen Route
Lees ook:Appartement kopen of huren?
Lees ook:Het belang van een open huis
Lees ook:Hoezo een huis kopen een slechte investering?
Lees ook:Juist NU een huis kopen

Eén reactie op “Gunstig moment om een huis te kopen

  1. Fred tokkie

    Lees de gouden tips bij het kopen van een huis

    Tips die u VEEL geld en ellende besparen bij het kopen van een huis in Amsterdam. Fred Tokkie geeft u de gouden aankoop tips !

    1 Eerst een bouwkundige keuring want in Amsterdam zijn heel veel huizen met een slechte fundering. (financiële schade van 50.000 – 200.000 euro)

    2 Als alle bouwkundige gebreken geïnventariseerd zijn kunt u flink onderhandelen over de vraagprijs.

    3 Mocht u toch direct willen tekenen maak dan een voorbehoud in het contract dat de koop alleen door gaat als een bouwkundige keuring geen grote gebreken aan het licht brengt. Geef het bedrag aan in euro’s. Dus bijvoorbeeld als er meer dan 5000 euro aan bouwkundige gebreken gevonden worden mag u de koop ontbinden.

    4 Voorlopig koopcontract – Laat u niet opjagen of verleiden door de verkopend of aankopend makelaar want hun belang is om zo snel mogelijk een DEAL te krijgen, dit is niet in uw belang,want u heeft een onderzoeksplicht. Oftewel zonder bouwkundige keuring heeft u na de koop geen rechten meer om bouwkundige gebreken te kunnen verhalen op de verkopende partij.

    5 Teken het voorlopig koopcontract pas na de bouwkundige keuring want de bouwkundige keuring kan vele bouwkundige gebreken aan het licht brengen. Op basis van deze gebreken kunt u flink onderhandelen. Tienduizenden euro,s of meer van de vraagprijs af krijgen is in Amsterdam zeer realistisch. En dit wil de makelaar en de verkoper natuurlijk proberen te vermijden want dat kost hun geld. Onderhandelen na het tekenen van het voorlopig koopcontract levert u doorgaans weinig geld op en is bovendien erg lastig.

    6 Vraag altijd na een NEN 2580 meting, dit is een exacte meting van het aantal vierkante meters. Meer dan eens heb ik meegemaakt dat een huis of appartement minder vierkante meters had dan de makelaar had opgegeven. Afwijkingen van 10 % of meer ben ik tegengekomen. Bij een grachtenpand van 100 m2 op een triple A locatie betaald u dus zo maar 60.000 euro teveel. (1 m2 is minimaal 6000 – 8000 euro)

    7 Vraag alle stukken bij de verkoper en makelaar op en laat mij een dubbele check doen bij de gemeente, meer dan eens kom ik er achter dat waardevolle informatie achter gehouden wordt. Informatie die vooral voor u essentieel is om een goede aankoop beslissing te kunnen maken.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.