Huizenprijzen pas weer in 2015 omhoog

André de la Porte van Vereniging Eigen Huis heeft in een interview met RTL de verwachting uitgesproken dat de huizenprijzen pas weer gaan stijgen in 2015.

Hoewel niemand met zekerheid kan zeggen hoe de huizenprijzen zich gaan ontwikkelen, is het toch interessant wat de verwachtingen zijn van bijvoorbeeld Vereniging Eigen Huis. Voor de komende jaren verwacht De La Porte een stabilisatie van de huizenprijzen en mogelijk nog een lichte daling.

De economie zal eerst verbeteringen moeten vertonen, voordat de weg omhoog weer kan worden ingeslagen. Op korte termijn zal veel afhangen van de normen die banken gaan stellen. Indien het vanaf 2013 nog lastiger gaat worden om een hypotheek te krijgen, zal 2013 een jaar worden waarin de huizenprijzen hard kunnen gaan zakken.

Waarschijnlijk zullen de eisen van de banken aangescherpt worden, want een annuiteitenhypotheek brengt hogere maandlasten met zich mee in vergelijking met de maandlasten van de hypotheekvormen waarbij de aflossing wordt doorgeschoven naar de einddatum.

Lees ook:Verkoop nieuwbouwwoningen flink gedaald
Lees ook:Woz waarde omlaag bij erfpacht?
Lees ook:Hypotheekrente wordt hoog gehouden
Lees ook:Met studieschulden geen huis kunnen kopen
Lees ook:Doorgerolde hypotheek?

3 reacties op “Huizenprijzen pas weer in 2015 omhoog

  1. Peter Lang

    Ik denk ook dat in 2013 de echte harde klappen in de huizenmarkt gaan vallen.
    Tot nu toe waren er nog veel optimisten die dachten dat het wel mee zou vallen “want er is toch een tekort aan huizen…toch? En dan moeten de prijzen toch vanzelf weer omhoog gaan…toch?”
    Deze mensen beginnen nu in te zien dat hun kennis van de huizenmarkt niet toereikend is om de prijzen te voorspellen en dat de wens meer de vader van de gedachte was en is.
    Ook zijn er velen die nu denken “had ik dat wat lagere bod van vorig jaar nu maar geaccepteerd”.

    De tijd van stug vol blijven houden en ouderwetse prijzen vragen is definitief voorbij. Wat rest is een eenvoudige rekensom: als ik er vanuit ga dat de huizenprijzen in 2013 en 2014 en mogelijk ook daarna, nog verder omlaag gaan, hoeveel ben ik dan kwijt? Als ik daar dan pakweg 80% van neem en dat bedrag aftrek van de vraagprijs, dan ben ik nog steeds 20% beter af dan nog langer wachten. En dan heb ik nog niet eens de gemoedsrust en de negatieve consequenties voor mijn gezondheid meegerekend, als dat al in geld uit te drukken valt.

    Een aantrekkelijker optie is natuurlijk gewoon doorgaan met adem halen en tevreden zijn met wat u heeft. Waarom moet u zo nodig weer naar een nog mooier en groter huis. Wacht nu gewoon maar af en u zult zien dat eens de huizenprijzen weer omhoog gaan. Dat is ook na 1980 zo gegaan en dat zal ook nu weer zo gaan, of er moeten heel vreselijke dingen gaan gebeuren, maar dan hebben we andere dingen aan ons hoofd dan mooi wonen.

      /  
  2. SP

    @ Peter Lang, het heeft niet zo zeer te maken met de ontoereikende kennis van de kenners en experts. Die voorspelling is vaak gebaseerd op een gelijkbijvende randvoorwaarden. Het feit is echter dat de Kunduz coalitie de markt volledig overhoop gooit met (dreigende) verwijdering van de hypotheekrenteaftrek voor alles behalve annuitaire hypotheken.

    Uw laatste paragraaf is dan uiteindelijk ook terecht, vroeg of laat zullen de prijzen gewoon weer hoger zijn dan nu. Eerlijk gezegd is dit wel de meest asociale hervorming die ik heb gezien, samen met het belasten van de reiskostenvergoeding die eerder te weinig dan teveel was. Werken wordt bestraf in plaats van echte kostenneutrale (vanuit de optiek van de burger) hervormingen door te voeren.

      /  
  3. Klaas

    De hypotheekrente aftrek kan niet eeuwig duren, anders gaan wij daar als land aan kapot. Het kost gewoon teveel, ja en ik begrijp dat het lullig is voor mensen met een top hypotheek. Voor de rest heeft iedereen die normaal aflost en blijft zitten in zijn huis geen last. Maar ja heeft er iemand medelijden met ondernemers die failliet gaan?. Een huis kopen is risico, net als ondernemen. En anders had je lekker moeten gaan huren, waar veel kopers jarenlang op hebben afgegeven. Een modaal inkomen is €35000 x 4,5 . Daar kan je als gezin nog geen kippenhok voor kopen in de randstad. Huizenprijzen moeten gewoon 30% naar beneden. En dan kunnen we weer verder met de economie. Mensen accepteer nou dat je in deze tijd niet rijk gaat worden met een huis. Die jaren hebben we gehad en de rekening krijgen we nu gepresenteerd.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.