Eigenwoningforfait onredelijk verhoogd

makelaarslandIn het jaar 2014 zal de huizenmarkt zich herstellen werd begin 2013 voorspeld. Dit lijkt inderdaad ook te gebeuren. Nu maar hopen dat de sterke verhoging van de eigenwoningforfait geen roet in het eten gaat gooien.

Voor Makelaarsland heb ik een blog geschreven over de verhoging van het eigenwoningforfait (EWF) van 0,6% naar 0,7%. Het is een kleine verhoging in percentage, maar het kan een flink hogere bijtelling veroorzaken. Vorig jaar bedroeg de bijtelling over een huis van €250.000 nog €1.500. De bijtelling bedraagt in 2014 €1.750, In een percentage uitgedrukt hebben wij het over een verhoging van bijna 17%.

Door indexatie is het EWF dit jaar sterk verhoogd. De hoogte van deze indexatie is afhankelijk van de ontwikkeling van de huurprijzen en de huizenprijzen. Door deze bijtelling worden de voordelen van kopen ten opzichte van het huren van een huis afgezwakt. Vandaar ook de vroegere tenaamstelling: huurwaardeforfait.

Vereniging Eigen Huis heeft de politiek opgeroepen om de bijtelling te bevriezen. Er moet volgens de belangenvereniging gezocht worden naar een alternatief voor het EWF.

Nu maar hopen dat deze sterke verhoging het herstel van de woningmarkt niet afremt.

Lees ook:Eigenwoningforfait, wat is dat eigenlijk?
Lees ook:Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen over eigenwoningforfait
Lees ook:Eigenwoningforfait 10 procent omhoog in 2012
Lees ook:Huizenprijzen dalen in juni 2012, maar minder hard
Lees ook:Gemeentelijke woonlasten stijgen beperkt in 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.