Strengere hypotheeknormen vanaf 2015

De overheid hoeft de huizenmarkt niet meer te stimuleren, want sinds begin 2014 is de huizenmarkt aan het opkrabbelen. Dit keer komt niet de stimulering, maar de bedreiging vanuit de overheid. Op basis van berekeningen van het Nibud wordt de maximaal te verstrekken hypotheek op basis van het inkomen verlaagd.

Door de sterk gedaalde hypotheekrente en door de gedaalde huizenprijzen is het de laatste jaren veel goedkoper geworden om een huis te kopen. Door verder gestegen huren wordt het huren van een huis steeds duurder en het kopen steeds goedkoper. Om huiseigenaren beter te beschermen tegen overfinancieringen worden de verstrekkingsnormen voor nieuwe hypotheken aangescherpt. Een onbegrijpelijke beslissing als je nagaat dat starters nu al geen huis kunnen kopen.

Leennormen strenger voor lage en hoge inkomens
Volgens VEH zal vooral de groep potentiële kopers met een inkomen tot ongeveer €27.000 bruto per jaar en potentiële kopers met een inkomen vanaf €78.000 last hebben van de strengere hypotheeknormen. De groep hier tussen zal er ook op achteruit gaan, maar de verschillen ten opzichte van 2014 zijn klein. Vooral de starters zullen last hebben van deze aanscherping door hun relatief lage inkomen.

Wat gebeurt er bij een stijging van de hypotheekrente
De afgelopen maanden zijn de hypotheekrentes sterk gedaald. Dit is een zeer positieve ontwikkeling geweest voor de huizenmarkt. Vroeg of laat zullen de hypotheekrentes weer gaan stijgen. Vervolgens gaat het nog lastiger worden om een huis te kopen. De banken zullen namelijk nog kritischer worden door de hogere maandlasten die voortvloeien uit de aankoop van een huis.

Er is veel verzet tegen de plannen, maar de plannen gaan gewoon door. Nu maar hopen dat de huizenmarkt geen terugslag gaat krijgen!

Lees ook:Banken willen ingreep op huizenmarkt
Lees ook:Hypotheekrente zal nog verder dalen
Lees ook:Acceptatiecriteria hypotheek omhoog, huizenprijzen omlaag?
Lees ook:Huis verkopen tijdens de Nationale Open Huizen route op 28 maart
Lees ook:Overdrachtsbelasting omlaag, huizenverkoop omhoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.