Huizenprijzen zakken in 2012

In 2009 zijn de huizenprijzen in één jaar tijd met 3,5 procent gezakt. Volgens het prognose model van Calcasa (genaamd Calcasa Wox-kwartaalrapport) zullen de huizenprijzen ongeveer met 3 procent gemiddeld gaan zakken in het eerste kwartaal van 2012.

Het model is gebaseerd op prijsontwikkelingen, macro-economische kengetallen, verkoopvolumes en verschillende parameters.

Huizenprijzen 2012
De ontwikkeling van de huizenmarkt zal de komende maanden en jaren voor een groot deel afhankelijk zijn van de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen en de hypotheekrente. Daarnaast heeft ook de Nederlandse overheid een grote rol van betekenis. Door in te grijpen in de regelgeving kunnen ze de huizenmarkt een impuls geven, maar ze kunnen ook maatregelen aankondigen die de huizenmarkt schade kan toebrengen.

De overheid heeft hierdoor een grote invloed op het vertrouwen van de potentiële kopers. Op dit moment zijn er nog geen maatregelen getroffen of aangekondigd wat betreft de hypotheekrenteaftrek, maar Nederlanders weten dat er uiteindelijk wel maatregelen moeten komen. De huidige fiscale regeling is namelijk te kostbaar.

Lees ook:Volgens VEH gaat het onnodig slecht met de huizenmarkt
Lees ook:Deens hypotheekmodel
Lees ook:Waardoor zakken de huizenprijzen?
Lees ook:Vrije val huizenprijzen in 2012 en 2013?
Lees ook:Chinese huizenmarkt onder druk

4 reacties op “Huizenprijzen zakken in 2012

  1. Peter Lang

    Ik vraag me af of dit nu werkelijk de stagnatie in de huizenmarkt wegwerkt. Om die vraag te beantwoorden moet je eerst kijken waarom er nu zo weinig huizen verkocht worden. Volgens mij is dat omdat de algemene mening is dat de huizenprijzen nog steeds te hoog zijn en omdat de economische vooruitzichten nog steeds niet zo best zijn. Daar helpt volgens mij een verlaging van de overdrachtsbelasting niet veel bij. Alleen mensen die door omstandigheden toch al een huis moesten kopen zullen daar blij mee zijn. Op de langere termijn zal het wel zorgen voor een minder snelle stijging van de huizenprijzen als de huizenverkoop weer een beetje op gang komt, want iedereen verrekent de aanschafkosten van het huis in de verkoopprijs hetgeen een sterkt prijsopschroevend effect heeft. Dat zal nu 4% minder zijn, maar dan moet deze verlaging niet tijdelijk zijn, maar permanent. Daar de verlaging maar voor een jaar geldt denk ik dat er weinig heil van te verwachten is.
    Ook ben ik erg benieuwd hoe de overheid die mindere inkomsten nu gaat compenseren.

      /  
  2. Joris

    Verrekening van belastingderving wordt gedaan via de bank. Per saldo zal de consument die een hypotheek afsluit dit moeten betalen. Rente wordt iets hoger en premies ook. Ik heb berekend dat los van de 4% ik nu 1,5% meer risico-opslag ga betalen. Let op: deze belastingverlaging leidt dus tot meer inkomsten voor de bank!

      /  
  3. Stephan

    Schrikken wij hiervan? Nee toch, er is een sterke lobby die altijd zal leiden tot meer marge voor de banken (die er immers niet meer zo goed voor staan als voor de crisis). Wederom dus de belastingbetaler die de banken overeind helpt.
    De huizenPRIJS moet omlaag, niet de belasting. Nog een procent of 15 schat ik de komende 5 jaar. Alleen hierdoor zijn we in staat het aanbod voor de gehele doelgroep te vergroten.

      /  
  4. frankvanes

    Vanaf begin 2012 zal de woningmarkt waarschijnlijk in zijn geheel over de kop en ik voorzie voorgerekende waardedalingen van minimaal 25 tot 32 procent. De eerste waardedalingen zullen zich naar verwacht voordoen in de hogere prijsklasses vanaf 350.000 euro. Hierna zullen waarschijnlijk de lagere prijsklasses meegetrokken worden. Vraag is en blijft wat de rente gaat doen.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.