Huis verkopen met een verlies

Uw eigen huis verkopen met een verlies is zeer moeilijk te verkroppen. Het huis is gekocht vanuit de gedachte dat het niet alleen een huis is, maar ook een investering voor de toekomst.

Huizenbezitters die hun huis moeten verkopen, moeten soms diep in de buidel tasten in de huidige huizenmarkt. Dat huizenprijzen gaan stijgen kunt u niet meer vanuit gaan. In bepaalde gevallen moet het huis verkocht worden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij overlijden, werkloosheid of bij een echtscheiding. Huizen die kortgeleden zijn gekocht kunnen een fors verlies opleveren.

Voorbeeld:
Huis is een aantal jaren geleden gekocht voor €250.000. Sinds dat moment zijn de prijzen met 5 procent gezakt. Bij het kopen van het huis, zijn de kosten meegefinancierd. Voor de berekening gaan wij uit van een hypotheek van €270.000.

Bij verkoop gaat het huis opleveren: €250.000 -/- 5 procent = €237.500. Indien wij de verdere kosten buiten beschouwing laten (vb. verkopende makelaar), is er een verlies van €32.500.

Verscherpte voorwaarden van banken
Om bovenstaande problemen te voorkomen, is het gunstig dat de banken de criteria hebben verscherpt. Door minder hoge bedragen te verstrekken op basis van het inkomen, zullen consumenten minder snel in problemen komen bij werkloosheid en bij overlijden.

Lees ook:Huis verkopen met een verlies
Lees ook:Huis verkopen met verlies komt vooral door echtscheiding
Lees ook:Restschulden bij verkoop huis compenseren
Lees ook:Meer huizen verkocht met een restschuld
Lees ook:Een restschuld voor huizenkopers na 2000

9 reacties op “Huis verkopen met een verlies

  1. joost

    Ja Hallo, zo kan ik het ook.

    Die mensen die tegen ‘verlies’ hun huis verkopen, kopen er een nieuw huis in het zelfde economische klimaat voor terug, die indien duurder, procentueel netto voordeliger uitvalt dan als er geen ‘crisis’(correctie) in de huizenmarkt zou heersen.

    Oftewel, Verkoop je huis op het laagste punt en koop er een zo dik mogelijk huis voor terug, wacht tot de markt zich ‘herstelt’ (de ballon weer volloopt), en verkoop hem tegen vette winst, koop weer een voordeliger huis terug en wacht op de volgende krisis om van voor af aan te beginnen geld te melken.

      /  
  2. joost

    en misschien ook nog even vergelijken met hen die minder verdienen en aangewezen zijn op de sociale huursector en na huursubsidie zon 300 euro per maand permanent zien verdwijnen x 30 jaar (300 x 12 x 30 = 108.000)

    Iemand die een huis van 140.000 koopt en een 30 jarige hypotheek van 100% aflossing tegen 5.6% betaalt na na hypotheekrenteaftrek 557 euro per maand. 557 x 12 x 30 = 200520.
    Dat wil dus zeggen dat de waarde van hun 140.000 dure huis in waarde mag dalen tot 92.520 om op de peniebele situatie te komen waar de huuirder zich al lang in begeeft en na 30 jaar 108.000 euro kwijt te zijn geraakt.

    wat een drama.. boo-hoo-hoo.

      /  
  3. Peter Lang

    We zijn de laatste 30 jaar gewend (of verwend?) geraakt aan steeds maar stijgende huizenprijzen waardoor bij de meeste mensen het idee heeft post gevat dat een huis een beleggingsobject is waar je grof aan kunt verdienen. Nu en de komende jaren moeten we er weer aan wennen dat een eigen huis primair gaat om het woongenot en het plezier van een eigen bezit en dat het voordeel voornamelijk erin zit om, als je ouder bent en de hypotheek afgelost hebt, beperkte vaste lasten voor het wonen te hebben. Want dat is waar het om gaat en als je er zo tegenaan kijkt laat een daling of stijging van de huizenprijzen je totaal koud. Helaas zien velen het niet zo en voelen ze zich hevig benadeeld nu de huizenprijzen aan het dalen zijn en de vooruitzichten voor de langere termijn er ook niet zo florissant uit zien. Zeker voor degene die een niet aflossen hypotheek hebben genomen, of nog erger een kortlopende hypotheek, zijn de vooruitzichten niet zo best. Aan hen kan ik alleen maar het welgemeende advies geven om bij oversluiting een aflossende hypotheek te nemen over een lange periode; dat geeft rust. Als u dan aan het eind van die periode hypotheek vrij bent kunt u optimaal genieten van een oude dag met lage kosten. Wat er in die tussentijd met de huizenprijzen gebeurd zal u wordt zijn.

      /  
  4. joost

    Zolang je maar een nieuw huis terug koopt is er niets aan de hand.

    (ook niet als de prijs 1000% zou dalen. je nieuwe huis is immers ook 1000% gedaald.)

    blijkbaar toch lastig te begrijpen, dus voorbeeldje:
    Stel, Je woont nu in een 150.000 duur huis, en de prijs is 10% gedaald.
    150.000 – 10% = 135.000 (15.000 euro verlies)

    Nu koop je een huis terug dat normaal 200.000 zou kosten.
    Dat huis kost nu nog:
    200.000 – 10% = 180.000 (20.000 euro voordeel).

    Je gaat er dan dus 5.000 euro op vooruit.
    ————-

    no extremer,
    Je 150.000 euro dure huis is nu nog maar 50% waard.
    150.000 – 50% = 75.000 ( verlies = 75.000 )

    je nieuwe huis zou 200.000 hebben gekost en kost nu nog:
    200.000 – 50% = 100.000 (voordeel van 100.000 )

    100.000 voordeel – 75.000 verlies = 25.000 voordeel.

    Hoe groter de crash, hoe voordeliger voor mensen die reeds een hypotheek hebben.
    (en met 100% aflossing is altijd voordeliger, de extra rente loopt extreem veel sneller op dan die paar duizend schommeling die de crash veroorzaakt.

      /  
  5. peter

    @joost: lijkt me goed dat je ook het onderhoud van een eigen huis meeneemt.

      /  
  6. Edwin

    @ Joost

    Zit het probleem niet in het feit dat je je verlies moet verantwoorden richting de bank en het derhalve met eigen middelen zal moeten financieren (of met lening zonder hypotheekrenteaftrek). Zwart wit gezien lijkt het voordelig maar in de praktijk lijkt me dat echter niet.

      /  
  7. Audri

    Wat is het toch ongelooflijk lastig om een verlies te accepteren en nog lastiger om te nemen !!!!
    Maar het is wel de REALITEIT !!!!

      /  
  8. Daphne

    Het is zo lastig de laatste tijd om je huis met een mooi prijsje te verkopen.
    Ik adviseer jullie om voortaan eerst eventjes te kijken naar een goeie verkoper die er veel van weet.
    Tegenwordig zijn er ook producen die je kunt kopen online waar goeie technieken instaan.
    Mischien is dit wel wat voor de mensen die een huis willen verkopen maar niet weten hoe: http://www.succesvoluwhuisverkopen.com .
    Ik heb het product ook aangeschraft en het heeft me flink geholpen.

    Ik hoop Dat jullie hier wat aan hebben!

    Mvg,
    Daphne Bakker

      /  
  9. Peter

    Wij hebben ons huis op de gratis website swap.nl gezet dit is een site voor het ruilen van je koopwoning en zijn nu in onderhandeling wat een mooie mogelijkheid

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.