Afschaffen NHG voor niet-starters is het laatste duwtje

De voorzitter van Waarborgfonds Eigen Woning (uitvoerder NHG) wil het laatste resterende vertrouwen ook nog uit de huizenmarkt halen. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zou alleen nog open moeten staan voor starters op de huizenmarkt.

Op dit moment wordt 70 procent van de hypotheken gesloten met Nationale Hypotheek Garantie. Huizenkopers zijn door de situatie op de huizenmarkt op zoek naar zekerheid. De NHG biedt daarbij uitkomst. Oorspronkelijk was de regeling bedoeld om starters een extra garantie te geven. Volgens de voorzitter (Karel Schiffer) zou dat in de toekomst ook weer het geval moeten zijn.

Ongeacht of de voorzitter gelijk heeft of niet, had hij geen ongelukkiger moment kunnen kiezen om dit soort uitingen te verrichten. De huizenmarkt staat mogelijk op het punt om zware klappen op te lopen door de beperkingen van de hypotheekrenteaftrek per 2013. Huizenbezitters houden hun hart vast voor de gevolgen per volgend jaar. Door nog weer extra beperkingen aan te kondigen, lijkt de kans op een diepe dip in de huizenmarkt nog waarschijnlijker.

De Tweede Kamer en de NVM hebben al negatief gereageerd op de plannen van de Waarborgfonds Eigen Woning.

Lees ook:Nationale Hypotheek Garantie alleen voor starters?
Lees ook:Nieuwe verkiezingen om hypotheekrenteaftrek
Lees ook:Meer huizen met verlies verkocht
Lees ook:D66 – sleutel huizenmarkt ligt bij de starters
Lees ook:Extra aflossen op hypotheek alleen verstandig bij voldoende vrij spaargeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.