Huizenprijzen blijven zakken in 2013

Volgens economen van ABN Amro zullen de huizenprijzen ook in 2013 blijven zakken meldt de Volkskrant.

Drie maanden geleden waren de economen van ABN Amro positiever over de ontwikkelingen in 2013 ten opzichte van hun laatste voorspellingen. Toen spraken ze nog over een daling van 3 procent in 2013. Ze gaan nu uit van een daling van 8 procent. Ze verwachten dat er in 2013 nog minder huizen verkocht gaan worden in vergelijking met 2012. Ze voorspellen een daling van 14 procent.

De economen hebben de verwachtingen bijgesteld door de dreiging van een lange recessie.

Door de verdere lastenstijgingen in 2013 zullen consumenten, en dus ook huizenkopers, nog terughoudender worden. Starters durven zich niet meer te begeven op de huizenmarkt en besluiten om af te wachten. Dit zal ook de komende jaren resulteren in een stagnerende huizenmarkt met sterk dalende huizenprijzen. Dit wordt mede ingegeven door de negatieve berichten over de huizenmarkt, waar ook mijn blog negatief aan bijdraagt.

Lees ook:NVM – Huizenprijzen bijna 9 procent omhoog
Lees ook:Huizenmarkt.blog.nl
Lees ook:Overdrachtsbelasting blijft op 2 procent
Lees ook:Huizenprijzen omlaag in 2013
Lees ook:Consumenten hebben vooral vertrouwen in de huizenmarkt

3 reacties op “Huizenprijzen blijven zakken in 2013

  1. Peter Lang

    Ik zou het niet zo zeer “negatieve berichtgeving” noemen maar eerder de harde werkelijkheid. Het is toch schandalig om een mensen NU aan te praten dat het allemaal wel mee valt en dat er het beste NU gekocht kan worden, terwijl iedereen die er een beetje verstand van heeft snapt dat de bodem nog niet bereikt is.
    Wat wel zou helpen om de huizenmarkt weer op gang te krijgen is als de politiek nu eens de noodzakelijke HRA-knoop doorhakt en tegelijkertijd de huizenprijzen in 1 klap dalen naar het niveau waarvan we met zijn allen weten waar het uiteindelijk toch naartoe gaat en dat is zo’n 40& van de waarde van 2008.
    Als die twee dingen gebeurd zijn komt de boel weer op gang.

    Wat overigens ook heel goed zou helpen is als de woningbouwcorporaties weer gaan doen waar ze voor bedoeld waren: betaalbare koop- en huurhuizen bouwen bedoeld voor starters en de lagere inkomens.

      /  
  2. Buuren

    Huizenbezitters zitten als oom Dagobert op hun vermeende overwaarde. Het is toch bizar dat slechts goed verdienende, hoog opgeleide jongeren met een vaste baan, en dan alleen nog met aanvullende overheidsstimuli, zich een starterskrotje kunnen veroorloven tegen een topprijs en een tophypotheek. En dat zij het er ook nog grif voor over hebben! De huizenmarkt is een Ponzi-scheme (piramidespel) dat slechts bestaat bij gratie van nieuwe lemmingen die bereid zijn om een nog hogere prijs te betalen dan hun voorgangers. Zie ook verhandeling van prof.Bezemer elders op internet. Het is goed dat de ratio nu terugkeert, zij het langzaam. Toch zie ik dat starters nog als lemmingen instappen, geinspireerd door makelpraat en de media met allen dezelfde boodschap: stap nu in, morgen stijgen de prijzen weer want er is immers woningnood, er wordt te weinig en verkeerd gebouwd, het is op lange termijn een goede investering etc.etc. Allemaal onzin. Woningnood? Eind 2011 stonden 410.000 huizen leeg en op Funda staan 250.000 woningen te koop. Er is geen woning tekort, maar een tekort aan betaalbare woningen.

      /  
  3. Audri

    @ Buuren: er zijn 2 categorien van huizenbezitters:
    1- De groep die als oom Dagobert op hun vermeende overwaarde zitten !
    2- De groep die een te hoge hypotheek hebben, financiele problemen kennen door allerlei oorzaken, werkloosheid e.d., de zgn.”onder water hypotheken”.
    De eerste groep beklaagd zich dat “hun berg met geld” niet meer groeit, en de laatste groep zijn niet te benijden, doordat ze blijkbaar te grote risico’s hebben genomen.
    Conclusie: een te grote groep huiseigenaren WIL blijkbaar hun huis niet verkopen.
    ( m.a.w. er is een tekort aan betaalbare woningen )

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.