Huis kopen met dank aan familie en subsidies

Profit.Volgens de Volkskrant wordt een kwart van de huizen gekocht met hulp van een subsidie of van familie. Doet de bank moeilijk over het verstrekken van een hypotheek? Klop aan bij je familieleden!

De huizenmarkt is dus mede aan het herstellen door schenkingen en starterssubsidies. Tot 1 januari 2015 mag er een kapitaal van maximaal €100.000 worden geschonken. Dit bedrag is vrij van heffing schenkbelasting als het bedrag gebruikt gaat worden voor de eigen woning. De ruimere regeling is zeer populair en dat blijkt ook uit bovenstaande.

In de eerste helft van 2014 werd 10 tot 15% van de aangekochte huizen deels gefinancierd met een schenking. De gemiddelde schenking bedraagt €60.000.

Het geschonken bedrag wordt gebruikt om het aan te vragen hypotheekbedrag te verlagen. Door een zak met geld mee te nemen, worden banken soepeler met het verstrekken van het resterende bedrag. Dat is ook logisch want als de eerste €100.000 van de aankoopsom al anders gefinancierd is, loopt de bank minder risico’s.

In 2014 wordt twee keer zoveel gebruik gemaakt van de starterslening in vergelijking met 2013. Voor 4 tot 6% van gekochte huizen wordt er gebruik gemaakt van een starterslening.

Lees ook:Belastingvrij schenken niet verlengd door politieke kortzichtigheid
Lees ook:Meer NHG hypotheken in eerste helft 2014
Lees ook:Huizenmarkt weer op weg helpen door starterslening
Lees ook:Annuïteitenhypotheek dure oplossing voor starters
Lees ook:Meer huizen verkocht in de eerste helft van juli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.