Nieuwe leennormen slaan de plank mis

100 Euros money stackDe nieuwe hypotheeknormen die sinds 1 januari van dit jaar gelden, houden te weinig rekening met de persoonlijke situatie van de individuele koper van een huis. Hierdoor kunnen ze te weinig lenen. Hogere lasten zouden geen probleem vormen voor veel huishoudens.

Deze conclusie wordt getrokken door de onderzoekers Karel Schiffer (oud directeur van de NHG) en Peter Boelhouwer (hoogleraar woningmarkt). Door de te strenge normen kunnen potentiële huizenkopers soms minder lenen dan wat in de werkelijkheid redelijk is. Dit is niet alleen lastig voor de huizenkopers, het brengt een eventuele herstel van de huizenmarkt ook in gevaar.

In de nieuwe berekeningen van het Nibud wordt uitgegaan van een extra buffer waar gezinnen over moeten beschikken. Deze buffer kan ingezet worden vanwege “mogelijk hogere persoonlijke onvermijdbare uitgaven”. In de nieuwe regels wordt er zelfs rekening gehouden met de mogelijke komst van kinderen. Alsof huizenkopers zelf niet nadenken over financiële gevolgen van bepaalde keuzes.

Volgens de onderzoekers moet er in de inkomenstoets meer rekening worden gehouden met de specifieke situatie van de aanvrager. Er moet dus ook rekening worden gehouden met verwachtingen omtrent het inkomen, het opleidingsniveau en de leeftijd van de aanvrager. Een aanvrager van 50 jaar heeft namelijk (waarschijnlijk) geen kinderwens meer. Vreemd om er in de berekening toch rekening mee te houden.

Lees ook:Huis kopen als de huizenprijzen laag staan
Lees ook:Huizenprijzen te hoog door overheidssteun
Lees ook:Tweede hypotheek of consumptief krediet?
Lees ook:Vergelijken van energieprijzen loont
Lees ook:Nederlandse huizenprijzen zijn kunstmatig hoog

2 reacties op “Nieuwe leennormen slaan de plank mis

  1. Stan Jansen

    Daar gaan we weer. Lenen, lenen, lenen. En wie moet het vroeg of laat allemaal netjes terug betalen? juist, de schuldenaar. Economische groei op basis van schuld is vragen om problemen.

      /  
  2. Juul Dijkhuis

    Je koopt een huis of je huurt een huis. Bij het kopen moeten de meeste mensen een hypotheek afsluiten. Je kunt beter €750 betalen aan rente en aflossing van de schuld, dan €750 betalen aan de huurbaas. Vooral als je ook nog beseft dat de huren steeds verder stijgen.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.