In plaats van hypotheekrenteaftrek, stimuleer aflossen

In de Volkskrant komt Wout Hermans, met een mogelijke vervanger voor de onhoudbare hypotheekrenteaftrek. De betaalde hypotheekrente moet niet aftrekbaar zijn, maar de aflossing van de hypotheek.

Het is ondenkbaar dat wij de komende tien jaren geen maatregelen krijgen met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek. De meeste hypotheken hebben een hypotheekvorm, waarbij de hypotheekrenteaftrek maximaal blijft. Hierdoor houden de huizenbezitters gedurende de looptijd van de hypotheek maximale aftrek.

De aflossing stimuleren is mogelijk de oplossing, maar zal eerst wel de nodige gevolgen hebben. In de financiële huishouding van de huizenbezitters, wordt uitgegaan van een maandelijks voorschot van de Belastingdienst. Ze krijgen geld terug van de fiscus in verband met het bezitten van een koophuis met een hypotheek.

Het feit is dat gezinnen geen financiële ruimte hebben om extra af te lossen. De in het verleden verstrekte hypotheken zijn zo hoog, dat er geen extra ruimte meer is voor aflossing.

Het aftrekbaar maken van aflossen van de hypotheekschuld is een optie, maar het kan voor bestaande hypotheken de hypotheekrenteaftrek niet vervangen. Ook voor de bestaande hypotheken kan het lonend zijn om de hypotheek gedeeltelijk af te betaten. In hoeverre het verstandig is hangt af van de hoogte van uw spaarrente.

Lees ook:CDA wil aflossen hypotheken gaan stimuleren
Lees ook:Extra aflossen voor meer woongenot
Lees ook:Hypotheekschuld bedraagt 645 miljard euro
Lees ook:Appartement kopen of huren?
Lees ook:Wat is een fiscale aflossingsbonus?

Eén reactie op “In plaats van hypotheekrenteaftrek, stimuleer aflossen

  1. Tanja oostrum

    De aflossings aftrek liijkt mij ook een geniaal plan. Immers, aflossing betaal je eenmailg en je renteaftrek vermindert ook. Uiteinelijk is dit beter voor alle partijen. Misschien is het een idee om de rente en aflossingsaftrek max. Tot de 2e schijf toe te kennen. We zullen toch en keer door de zure appel heen moeten bijten. En met een overgangsregeling van een jaar of 10, waarbij huizenbezitters nog kunnen kiezen voor max. Aftrek t/m de 3e schijf, wordt ook voor de groep die dit nu niet kunnen betalen een oplosing geboden. Voor diegene die het wel kunnen betalen komt er na een paar jaar weer verlichting. Dan is het nu de keus van extra vakantie of extra aflossen. Die aflossingsmogelijkheid moet dan wel beperkt worden, bv tot het te betalen rente bedrag per jaar.
    Kan de politiek hier misschien eens een blik op werpen?? Het lijkt mij voor nu een geniale oplossing!

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.