Tips bij bezichtiging van een huis

Voordat u een huis koopt, moet u zo goed mogelijk voor ogen hebben wat u eigenlijk koopt. U staat namelijk op het punt om een fors bedrag te besteden aan een huis.

Het is niet voor niets dat vaak wordt geadviseerd om een aankoopmakelaar in te schakelen voordat u een huis gaat kopen. U staat namelijk op het punt om een zeer groot bedrag neer te tellen voor een huis waar u eigenlijk niets vanaf weet. Mogelijk verkopen de huidige eigenaren van het huis, omdat de woning vele gebreken heeft opgelopen in de loop der jaren. Ze zijn verplicht om alle bekende gebreken te melden, maar dat wordt vaak achterwege gelaten.

Bij de tweede bezichtiging een deskundige meenemen
Potentiƫle kopers van een huis kijken door een roze bril. De nadelen van het huis zien ze wel, maar de voordelen overtreffen de nadelen. Bij een tweede bezichtiging is het verstandig om een deskundige mee te nemen. Deze kijkt neutraal naar het huis en ziet mogelijk nadelen die uzelf niet hebt gezien. Dit kan een aankoopmakelaar zijn, maar ook een deskundige op het gebied van bouwen en verbouwen.

Altijd een bouwkundig rapport laten opmaken
U moet altijd een bouwkundig rapport laten opstellen voordat u een huis koopt. Dit geldt niet alleen voor oudere huizen, maar zeker ook voor nieuw gebouwde huizen. Een dergelijk rapport geeft u nog geen garanties, maar kan u wel behoeden voor onvoorziene uitgaven. In de onderhandelingen kunt u het rapport ook gebruiken om aan te tonen dat er nog kosten moeten worden gemaakt om het huis in goede staat te krijgen.

Waar moet u op letten bij een bezichtiging?
De bouwtechnische staat is het belangrijkste, maar daar moet een bouwkundige voor inschakelen. Waar u zelf goed op moet letten is de algehele staat van het huis. Wat gaat het u kosten om het huis volledig naar uw zin te maken. Daarnaast moet u uiteraard letten op het verfwerk en schades door lekkage. U moet u ook letten op de praktische kant van het huis. Kunt u uw auto parkeren in de buurt en waar gaat de zon op en onder. Dit zijn kleine puntjes, maar door deze vooraf op papier te zetten, kunt u alles meenemen in de overweging en de onderhandeling.

Neem de tijd voor de onderhandelingen
Op het moment dat u besloten hebt om het huis te kopen, gaat u het liefst gelijk het bedrag bieden dat u in gedachten hebt. U doet er verstandig aan om de tijd te nemen voor de onderhandelingen. Dit is echter wel afhankelijk van de situatie op de huizenmarkt. Worden huizen verkocht binnen een paar dagen, dan moet u er snel bij zijn. Staan de huizen langer te koop? Neem dan de tijd en ga in eerste instantie zeer laag bieden. Op deze manier kunt u de laagst mogelijke koopprijs realiseren.

Lees ook:Nut bouwkundig rapport wordt onderschat
Lees ook:Doet u mee aan Open Huizen Dag? Tips!
Lees ook:Veel gemaakte fouten bij het kopen van een huis
Lees ook:Eerst proefwonen voordat u gaat kopen
Lees ook:Een aankoopmakelaar inschakelen

2 reacties op “Tips bij bezichtiging van een huis

  1. Sander

    Momenteel is het woningaanbod enorm. De vraag naar woningen is dalende. Voor een woningkoper het ideale moment om in te stappen.

    Laat uzelf goed informeren. Het advies van de NVM en van http://www.aankoop-makelaar.nl is om altijd een NVM aankoopmakelaar in te schakelen als u een huis gaat kopen.

    Een eigen NVM aankoopmakelaar kan u veel zorgen, problemen en duizenden euro’s besparen!

    Een slimme koper neemt een aankoopmakelaar in de arm.

    Sander

      /  
  2. Vanessa

    leuk artikel

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.