Advies Europa: schaf hypotheekrenteaftrek af

De Europese Commissie waarschuwt Nederland voor de te hoge huizenprijzen door de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente.

Volgens de Volkskrant staat dit in een advies dat vandaag bekend zal worden gemaakt door de Commissie. De afschaffing of beperking van de hypotheekrenteaftrek zou noodzakelijk zijn, om te voorkomen dat wij vergelijkbare toestanden krijgen als in Spanje en Ierland. Ook zouden wij iets moeten doen aan het scheefwonen. Mensen met hoge inkomens zouden dus niet in een gesubsidieerde huurhuis mogen wonen.

Volgens mij heeft de Europese Commissie zich voor het advies gebaseerd op de situatie van de huizenmarkt van jaren geleden. Mogelijk liggen de huizenprijzen nog steeds te hoog, maar deze zijn al jaren aan het zakken. Daarnaast zijn er net plannen gepresenteerd om de hypotheekrenteaftrek verder te beperken.

“Mosterd na de maaltijd” advies.

Lees ook:Sparen voor een huis
Lees ook:Makelaars blijven positief over de huizenmarkt
Lees ook:Daar gaat onze hypotheekrenteaftrek
Lees ook:Spaanse huizenmarkt doet het nog slechter
Lees ook:Huizenprijzen zijn een hot item

3 reacties op “Advies Europa: schaf hypotheekrenteaftrek af

  1. Har

    Wat er dus niet bijstaat is dat als wij deze “adviezen” niet opvolgen er sancties en boetes komen.
    En hoe noemt men “adviezen” die niet vrijblijvend zijn.
    Juist ja dwangmaatregel, notabene van een ondemocratisch verkozen instituut genaamd europese commissie, goh wat heeft die EURO ons toch een welvaart gebracht.
    Als je nu nog niet doorhebt dat de EU een ordinaire dictatuur is, dan heb je geen plank voor je hoofd maar een plaat van gewapend beton.
    Kom op stelletje betonkoppen, durf eens iets moedigs en stem PVV, of willen jullie de nieuwe lijfeigenen van de EU dictators zijn.
    Elk volk krijgt wat het verdient, als je laf bent dan wordt je echt niet overgeslagen.
    Dus denk niet dit waait wel weer vanzelf over.
    Avaritia Facit Bardus

      /  
  2. drs Paul A.G. Loomans

    In 2012, 2013 en 2014
    Iedereen die aflost op zijn/haar hypotheek in deze jaren krijgt van de overheid 5% netto terugbetaald op zijn haar rekening van het aflossingsbedrag. Stel i9emand heeft ene hypotheek van € 100.000 en betaalt 5% hypotheekrente. Bij een IB tarief van 50% kost dit de overheid € 2.500 per jaar gedurende 30 jaar ofwel € 75.000. Wie in deze jaren aflost de volledige € 100.000 hoeft geen huurwaardeforfait meer af te geven, krijgt over de aflossing netto 5% van de overheid terug – via belastingaangifte over deze jaren- en de overheid bespaart zich een hoop geld voor de toekomst.
    Er zal gezegd worden er zijn zoveel mesnen die helemaal geen geld hebben. Wel nu toegestaan wordt de kapitaalverzekeringen, gemengde verzekeringen eveneens mogen wordne afgekocht ten behoeve van aflossing. Er wordt geen belasting op ingehoduen voor zover de bedragen worden benut voor aflossingen. Hetzelfde geld voor spaarsaldi bij spaarhypotheken. Ook voor deze aflossingen geldt het 5 % netto principe in deze 3 jaren
    Ook lijfrentekapitalen mogen worden afgekocht. Hierbij geld voor zover ze worden benut voor algehele aflossing 50% van de IB-verplichting die er op zit wordt kwijtgescholden . Deze aflossingen krijgen dan wel geen 5% netto terugbetaling.
    Huurwoningen met een huur van meer dan € 650 per maand kale huur worden op basis van het belastbare inkomen van de huurder(s) ( vergelijkbaar met de huursubsidie maar dan andersom ) verhoogd met maximaal 15%. Dit zet aan tot eerdere koop van een huis voor diegenen die het eigenlijk best kunnen betalen
    Banken worden verplicht de ontvangen aflossingen direct te gebruiken voor afgifte van nieuwe hypotheken aan starters /doorstromers.
    Dit is de grootst mogelijke aanjager van de economie. Enerzijds voor de huizenmarkt en anderzijds voor de consumptie ( de teruggave netto aan de aflossers).
    Al het dode geld in onze economie wordt direct positief gebruikt. Doorgerekend dient te worden hoeveel arbeidsplaatsen dit gaat opleveren maar ik denk erg veel.

      /  
  3. Audri

    Waarom heeft onze overheid ooit besloten om hypotheekrente fiscaal aftrekbaar te maken?
    Dat was toch om Jan Modaal in de gelegenheid te stellen om een eigen huis te kopen !
    Ja… en dat is inmiddels ontaard in een nu nog steeds getolereerd ongebreideld gebruik van deze fiscale regeling. Nu kunnen grootverdieners een enorm voordeel behalen bij grote hypotheken. Wat moet er dus gebeuren…….: De hypotheekrenteaftrek maximeren, zodat Jan Modaal kan blijven wonen, en de grootverdiener geen extra voordeel meer heeft.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.