Een nalatenschap van 12 miljard euro

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is er in 2008 in totaal voor 12 miljard euro nagelaten. De gemiddelde erfenis bedroeg 110.000 euro.

In 60 procent van de erfenissen bedroeg de nalatenschap minder dan €50.000, en in de helft van deze gevallen bedroeg de nalatenschap minder dan €10.000. In minder dan één procent van de gevallen was de schuld groter dan de nalatenschap.

Zoals bij veel statistieken vaak het geval is, is 20 procent van de nalatenschappen goed voor bijna 80 procent van het totale nagelaten vermogen. In 4 procent van de gevallen bedraagt de erfenis meer dan €500.000.

Een groot deel van het te erven vermogen zit in onroerend goed. De huidige generatie ouderen hadden nog de gewoonte om de hypotheek af te betalen, in plaats van de aflossing door te schuiven naar de toekomst, of aflossingsvrij te laten. De nieuwe generatie van starters op de huizenmarkt, zullen ook weer hypotheken gaan afsluiten die resulteren in een afbetaalde woning op het moment dat ze pensioengerechtigd zijn.

Lees ook:Hypotheekschuld bedraagt 645 miljard euro
Lees ook:Jongere huizenbezitters zijn kwetsbaar
Lees ook:Belasting betalen over de overwaarde?
Lees ook:Wat gaat er gebeuren met de aflossingsvrije hypotheek?
Lees ook:Na herstel huizenmarkt, meer eigen geld meenemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.