WOZ-waarde wordt openbaar

De WOZ-waarde van onroerend goed moet openbaar worden volgens staatssecretaris van Financien Frans Weekers. Op deze manier kunnen huizenbezitters de waarde van huizen zelf vergelijken.

Meer inzicht in deze waardes moet resulteren in minder bezwaarschriften. Het kost gemeenten nu veel tijd en geld om alle bezwaarschriften te behandelen. De heer Weekers hoopt op minder bezwaarschriften, en dus minder kosten voor de gemeenten.

WOZ-waarde zo laag mogelijk
Huiseigenaren willen dat de waarde van hun huis zo hoog mogelijk is. Dat geldt echter niet voor de WOZ-waarde. Een hogere WOZ-waarde kost de eigenaar van het pand meer geld. Naast de eigenwoningforfait, speelt de waarde ook een rol in de hoogte van de te betalen onroerend zaakbelasting en de watersysteemheffing.

Nadelen van openbaar maken van de WOZ-waarde
Door het openbaar maken van de WOZ-waarde van de huizen, zullen meer huiseigenaren zich gaan verdiepen in de verschillen met bijvoorbeeld de buren. Dit kan juist weer resulteren in meer bezwaarschriften.

Jaarlijks bij ontvangst van de nieuwe WOZ-waarde, vergelijk ik deze met voorgaande jaar. Indien het openbare bedragen zijn, kan ik de verleiding niet weerstaan om de waarde te vergelijken met buurtgenoten met hetzelfde huis. Blijkt uit deze vergelijking dat mijn huis onterecht een hogere WOZ-waarde heeft, dan ga ik een bezwaarschrift indienen.

Ik verwacht eerder meer dan minder bezwaarschriften.

Lees ook:WOZ-waarde omlaag…OZB omhoog?
Lees ook:Huizenprijzen omlaag, WOZ-waarde omhoog
Lees ook:Hoe komt de WOZ waarde tot stand?
Lees ook:Geen duidelijkheid over OZB? Niet stemmen!
Lees ook:Duurste huizen staan in Laren, de goedkoopsten in Heerlen

3 reacties op “WOZ-waarde wordt openbaar

  1. Pieter

    Let op: wil je bezwaar indienen tegen de woz beschikking moet u dit binnen de 6 weken doen. Zoniet is de waarde vastgelegd voor een jaar.

      /  
  2. Bas

    Het lijkt mij ook dat er veel meer bezwaren gaan komen als dit inderdaad gebeurt. Vooral als het onderliggende taxatierapport ook makkelijk inzichtelijk wordt, dan gaan mensen veel meer vergelijken. Er wordt dan meer over gesproken op verjaardagen e.d., met als gevolg meer bezwaren.

      /  
  3. Sander

    Ik had vorig jaar een verlaging van 54.000 euro van de WOZ dankzij http://www.wozadviseurs.nl En wil dat graag hier aangeven en openbaar maken, want is goede tip!

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.