Huizenmarkt weer op weg helpen door starterslening

Voor Makelaarsland heb ik een artikel geschreven over de noodzaak om de starterslening opnieuw te introduceren.

In economisch betere tijden waren er mogelijkheden voor starters om onder gunstige voorwaarden een starterslening af te sluiten voor het kopen van een huis. Economisch gaat het nu iets slechts, en juist nu zou een starterslening kunnen zorgen voor een herstel op de huizenmarkt.

De huizenmarkt zit namelijk gedeeltelijk op slot doordat de starters de huizenmarkt niet gaan betreden. Zij blijven aan de zijlijn staan afwachten op voor hun betere tijden. De reden dat ze geen huis kunnen kopen ligt voor een groot deel bij de eisen die de banken stellen aan de hypotheken die ze nieuw verstrekken.

Ze passen de strengere eisen dermate streng toe, dat starters niet meer de mogelijkheid hebben om een huis te kopen.

Lees ook:Geen startersleningen meer af te sluiten
Lees ook:Huizenmarkt gaat zich herstellen in 2013
Lees ook:Bungalow met zwembad kopen voor €274.500
Lees ook:Volgens VEH gaat het onnodig slecht met de huizenmarkt
Lees ook:“Hypotheekrente gaat niet verder dalen”

3 reacties op “Huizenmarkt weer op weg helpen door starterslening

  1. Peter Lang

    Ik denk dat de rede van de stagnatie primair gezocht moet worden in de nog steeds te hoge huizenprijzen. Tot voor kort letten de banken werkelijk nergens op en waren de verkopers van hypotheken alleen maar geïnteresseerd in hun bonus. Dus hoe hoger de hypotheek die ze konden slijten hoe blijer ze werden zonder er bij stil te staan wat ze aan het aanrichten waren. Dat is naar mijn mening de belangrijkste opwaartse druk voor de huizenprijzen geweest. Nu door begint te dringen door de banken hoe gevaarlijk de situatie is die ze zelf gecreëerd hebben worden ze terughoudend. dat heeft het omgekeerde effect op de huizenprijzen.
    De huizenmarkt komt pas weer op gang als de huizenprijzen op een “normaal” niveau zijn aangeland. Daar helpt geen HRA, subsidie, of welke maatregel dan ook aan. Ik heb dat al vier jaar gelden gezegd en blijf dit zeggen, gewoon omdat dat harde logica is en niet omdat ik dat leuk vind of zo. Mijn eigen huis is inmiddels ook behoorlijk in waarde gedaald. Het zij zo.

      /  
  2. Jan

    Helemaal een Pater. De huizenprijzen zijn door allerlei subsidiemaatregelen uit zijn verband getrokken. Een groot deel van de huiseigenaren hebben een veel te hoge hypotheek voor een overgewaardeerd huis. Nu wil men niet zakken met de prijs; wie zit er tenslotte te wachten op >30k restschuld. Gevolg: huizenmarkt op slot. Niettemin zullen prijzen vanzelf gaan zakken als er meer mensen in de problemen komen en gedwongen verkopen hoenemen. CBP verwacht tenslotte pas dat de banenmarkt in 2016 aantrekt. Zolang kunnen huiseigenaren zonder baan het niet uitzingen. Kwestie van rustig afwachten totdat er een nieuwe standaard wordt gezet dus.

      /  
  3. Jan

    Excuses Peter ;-)

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.