Na herstel huizenmarkt, meer eigen geld meenemen

De toekomstige generatie aan huizenkopers zullen eerst moeten sparen om een huis te kunnen kopen. De bijkomende kosten kunnen tot 2018 nog gedeeltelijk meegefinancierd worden, maar per 2018 bedraagt de hypotheek nog maximaal 100% van de waarde van het huis. Na herstel van de huizenmarkt volgen er verdere beperkingen.

In vergelijking met de ons omringende landen is het wel zeer aantrekkelijk om een huis te kopen. In het verleden kon er veel geleend worden op het inkomen en het was zelfs mogelijk om 125% van de waarde van het huis te lenen om ook de bijkomende kosten mee te financieren. Daarnaast kunnen huiseigenaren nog profiteren van de gunstige regeling van de hypotheekrenteaftrek. In andere Europese landen is het gebruikelijk om een groot deel van de koopsom met spaargeld te kunnen betalen. In de toekomst zal het in Nederland ook gebruikelijk zijn om eerste te sparen en dan pas te kopen.

Bij het kopen van een huis moet er een juiste verhouding zijn tussen waarde van het huis en de lening die erop rust. Op deze manier kan het gevaar van een huis dat onder water staat beperkt worden. Een financiering tot 80% van de waarde van het huis zal ook ten goede moeten komen aan de hoogte van de hypotheekrente. De bank zal immers minder risico lopen. Met onze hoge huizenprijzen zal dit wel een omschakeling worden. Om een huis van €200.000 te kunnen kopen moet er minimaal €40.000 aan eigen vermogen zijn. Eigenlijk moet er wel €50.000 zijn om ook de bijkomende kosten te kunnen dragen.

De verlaging naar 80% zal geleidelijk doorgevoerd worden, maar op termijn gaat het gebeuren.

Lees ook:Maximale hypotheek niet verder verlagen
Lees ook:Wat is overdrachtsbelasting?
Lees ook:Eén miljoen huizen staan onder water
Lees ook:Nut bouwkundig rapport wordt onderschat
Lees ook:2013 een goed jaar om een huis te kopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.