Aantrekkende huizenmarkt is nog steeds kwetsbaar

Profit.Mede door de zeer lage hypotheekrentes is de huizenmarkt met een sterke opmars bezig, maar hoe gaat de huizenmarkt zich houden de komende maanden?

In de eerste twee kwartalen van 2015 is de stemming op de huizenmarkt sterk verbeterd, maar het is nog maar de vraag wat er de komende maanden gaat gebeuren. Met name in het tweede kwartaal zijn er veel huizen verkocht. Dit werd enerzijds veroorzaakt door een stijgend vertrouwen, maar is zeker ook toe te schrijven aan de lage rentestand en de doorgevoerde wijzigingen in de maximale hypotheekverstrekking per 1 juli.

Minder lenen op het inkomen en maximale verstrekking binnen de NHG is verlaagd
De maximale verstrekking op basis van het inkomen is per 1 juli sterk verlaagd. Je kunt nu 5% tot 10% minder lenen. Daarnaast is de maximale lening binnen de NHG verlaagd van €265.000 naar €245.000. Veel potentiële huizenkopers hebben daarom besloten om nog vóór 1 juli 2015 een huis te kopen. Het is dus een redelijke veronderstelling dat de huizenmarkt weer een terugslag krijgt in het derde en vierde kwartaal.

Stijgende hypotheekrente
De laatste weken zijn banken alweer renteverhogingen aan het doorvoeren. Dit zal ook tot gevolg kunnen hebben dat de huizenmarkt af gaat remmen. De verwachting is dat de hypotheekrentes de komende maanden nog wel laag blijven, maar renteverhogingen kunnen het vertrouwen in de huizenmarkt ook verslechteren.

Lees ook:NHG grens per 1 juli 2013 omlaag
Lees ook:Zeer veel huizen verkocht in het derde kwartaal
Lees ook:Huizenmarkt zit duidelijk in de lift
Lees ook:NHG hypotheek maximaal 245.000 euro! Ook na 1 juli
Lees ook:Maximale hypotheek niet verder verlagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.