Huizenmarkt zit duidelijk in de lift

scheiding2In het eerste kwartaal van 2015 zijn er aanzienlijk meer hypotheken verstrekt in vergelijk met dezelfde periode één jaar eerder. De huizenmarkt is met een zeer degelijk herstel bezig.

Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) regelt het elektronische verkeer tussen aanbieders en adviseurs inzake hypotheekaanvragen. Zij beheersen ongeveer driekwart van de markt. In het eerste kwartaal van 2015 hebben zij 52.500 hypotheekaanvragen verwerkt. Dit is maar liefst een stijging van 27% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014. De vergelijking met het eerste kwartaal van 2013 geeft nog duidelijker de verbetering van de huizenmarkt weer. Het aantal aanvragen zijn namelijk bijna verdubbeld.

HDN verwacht ook voor de komende kwartalen goede resultaten. In 2015 verwachten zij in totaal 240.000 hypotheekaanvragen te verwerken.

Per juli gaat de maximale hypotheekverstrekking binnen de NHG omlaag van €265.000 naar €245.000. De verwachting is dat grote effecten op de huizenmarkt uitblijven. Ook zullen banken weer verdere beperkingen doorvoeren in de maximale hypotheek op basis van het inkomen. Vreemd bij de huidige rentestand, maar daar zal over nagedacht zijn.

Lees ook:Aantrekkende huizenmarkt is nog steeds kwetsbaar
Lees ook:Zeer veel huizen verkocht in het derde kwartaal
Lees ook:NVM is al sinds 2008 positief over de huizenmarkt
Lees ook:Meer huizen verkopen in het derde kwartaal
Lees ook:De huizenprijzen zijn weer aan het stijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.