Banken willen ingreep op huizenmarkt

Onze grootbanken roepen op om de geplande verscherping van de hypotheekregels te versoepelen voor de starters. Vanaf augustus 2011 zullen er strengere regels gaan gelden voor het verstrekken van hypotheken. De banken vrezen dat deze regels de huizenmarkt verdere schade zal toebrengen.

Starters kunnen op dit moment al moeilijk een huis kopen. Door verdere verscherping dreigt deze groep de rekening gepresenteerd te krijgen. Rabobank, ING en de ABN Amro, en nu ook de SNS Bank hebben aangegeven dat een ruimere regeling noodzakelijk is.

Het probleem is namelijk dat starters nog een te laag inkomen hebben om een huis te kopen. In het verleden hielden banken nog rekening met een stijging van het inkomen de komende jaren. Door de verscherpte regels van de AFM is dit niet meer toegestaan.

Het probleem is veroorzaakt door de banken zelf. In het verleden hebben ze veel te hoge hypotheken verstrekt. Door nu al weer uitzonderingen te introduceren, dreigt weer het gevaar dat de regels steeds ruimer gaan worden toegepast. Het overfinancieren is ook veroorzaakt door hypotheek te verstrekken op basis van een verruiming van de regels.

Lees ook:Hypotheek baseren op één inkomen
Lees ook:Huizenprijzen omlaag door gedragscode
Lees ook:Acceptatiecriteria hypotheek omhoog, huizenprijzen omlaag?
Lees ook:Actiegroep Stop de Restschuld
Lees ook:Hypotheeklasten weer op het niveau van 1999

7 reacties op “Banken willen ingreep op huizenmarkt

  1. Peter Lang

    Als je inkomen (nog) te laag is moet je je ook niet een te hoge hypotheek laten aansmeren. Het si dan ook helemaal de verkeerde weg als de banken alsnog soepel gaan doen met de regels. Ze zouden er goed aan doen het echte probleem aan te pakken en dat is de veel te hoge huizenprijzen. Als de huizenprijzen niet zo idioot hoog waren zouden de mensen ook niet zo’n onbetaalbaar hoge hypotheek hoeven te nemen.

      /  
  2. Peter Jansse

    Wederom zo’n ongenuanceerde opmerking

      /  
  3. Peter Lang

    Peter Jansse, u zit overduidelijk aan de verkopende kant en hebt er baat bij dat de huizenprijzen zo hoog mogelijk blijven

      /  
  4. Peter Jansse

    Uw conclusie niet juist en ongenuanceerd.
    Socialiteit vraagt om realiteit, kennis en oprechtheid en kan het doen zonder stemmingmakkerij

      /  
  5. Peter Jansse

    Er zijn mensen die nooit het sociaal besef krijgen

    EIND DISCUSSIE

      /  
  6. Daphne

    leer is respect te hebben voor mensen zonder geld!
    Die banken moeten zich schamen!

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.